Cum scapam de scenarita si catastrofare

Foarte multi oameni isi fac scenarii in legatura cu lucrurile negative care se gandesc ca li se pot intampla in viitor si ca urmare simt emotii intense si chinuitoare de anxietate.

Ajungem in acest fel sa traim in viitor in scenariile negative pe care ni le cream in mintea noastra si pe care de multe ori le analizam excesiv si le despicam intr-o mie de bucati. Aceste scenarii pot fi cu referire la prezentari si examene, schimbari la locul de munca, probleme in relatiile cu ceilalti, parerea celorlalti despre noi sau chiar la boala sau moarte.

In construirea acestor scenarii folosim doua modalitati de gandire irationale care duc la anxietate, si anume cititul viitorului si catastrofarea.

Folosim scenarita sau citim viitorul atunci cand credem ca stim ce ni se va intampla, cum se vor desfasura lucrurile in viitor, cum ne vom simti, cum ne vom comporta sau ce vor gandi ceilalti despre noi. Catastrofam atunci cand interpretam un lucru negativ din prezent sau din viitor ca fiind cel mai rau lucru din lume care ni se poate intampla, ca fiind ingrozitor si catastrofal. Noi putem catastrofa orice si uneori putem sa nu ne dam seama ca facem asta. Combinand aceste modalitati irationale de a ne uita la o situatie, putem ajunge la un gand de genul: „Sigur mi se va intampla ceva rau, iar acel lucru rau va fi groaznic si catastrofal”.

Pentru a putea trece de aceste modalitati de gandire irationale si sa ajungem la alternativele lor rationale merita sa punem la indoiala modul in care evaluam ce ni se intampla in prezent sau in viitor si putem face asta folosind intrebarile de mai jos.

Citirea viitorului (Scenarita/Mama Omida) → Gandire in termeni de posibilitati si probabilitati

• Pot eu sa citesc viitorul? Am aceasta putere/abilitate?

• Oare nu exista si alte posibilitati decat cea pe care eu mi-o imaginez in aceste momente?

• Cat de probabil este ca ceea ce imi imaginez eu sa se intample in realitate?

• Pot eu sa rezolv problema X inainte ca ea sa se întâmple?

• Mi s-a mai intamplat sa ma gandesc ca ceva rau se va intampla si sa fie mai putin rau sau chiar deloc rau? Daca da, de cate ori?

• De cate ori mi s-a mai intamplat scenariul la care ma gandesc?

Catastrofarea → Decatastrofarea

• Exista ceva mai negativ care mi s-ar putea intampla comparativ cu ceea ce imi imaginez acum?

• Daca ar fi sa plasez evenimentul negativ pe un continuum de la 0% (deloc rau) la 100% (cel mai rau lucru care mi se poate intampla), unde l-as plasa?

• In trecut atunci cand am avut acest gand, s-a transformat el in realitate? Si daca acest scenariu a devenit realitate, a fost atat de negativ pe cat m-am asteptat eu sa fie?

• Imi pot imagina ca problema mea are rezolvare sau poate scadea in intensitate?

• Mi s-a mai intamplat in trecut acest scenariu? Am gasitsolutii de rezolvare?

• Alti oameni au mai patit scenariul la care magandesc? Oare ei cum au rezolvat problema sau cum au depasit situatia?

• Chiar daca problema mea este prezenta, exista lucruri/activitati/domenii/oameni in viata mea pe care sa ma concentrez si de care sa ma bucur?

Daca te confrunti cu o problema psihologica te asteptam cu drag la noi. Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, poti intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizati o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Roxana Petrus

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro