De ce merita sa lupti pentru a scapa de depresie

Fiecare dintre noi trecem prin perioade mai putin placute, in care simtim lipsa de speranta si tristete. Uneori insa aceste perioade par ca nu se mai termina, ne izolam si facem fata din ce in ce mai greu ritmului vietii, instalandu-se astfel depresia. Fie ca ne spun cei din jur, fie ca ne saturam de apatia generala sau de lipsa somnului, cautam ajutor specializat. Uneori, lucrurile se rezolva mai usor, dar in alte situatii depresia dureaza mult sau revine constant ca un caine credincios. Luam medicatie, poate mergem si la psiholog, prietenii incearca sa ne inveseleasca dar obosesc si ei, obosim si noi si tot asa.

Ce este de facut atunci, mai merita sa mai lupti?

Da, merita, pentru ca lucrurile nu au fost dintotdeauna asa. O banala rasfoire a unui album foto te poate convinge de acest lucru. Undeva a inceput toata povestea cu depresia si este important sa aiba si un sfarsit. Poate acum crezi ca niciodata nu ai avut momente mai bune sau ca esti asa de cand te stii, dar daca e sa fii onest cu tine insuti nu tot timpul ai luptat cu depresia: ai avut pe cineva drag la care ai tinut, au fost poate locuri frumoase pe care le-ai vizitat si cel putin pana intr-un punct ai avut propriile tale vise si idealuri. Depresia din pacate smulge aceste ancore, dar simplul fapt ca acum nu le mai vezi nu inseamna ca nu au existat sau ca nu le poti avea din nou ori chiar inlocui cu altele mai bune.

Da, merita sa lupti cu depresia, pentru ca multi deja au depasit depresia. Poti fi si tu unul dintre ei. Proprii tai prieteni, cei dragi ai tai deja te asteapta, ei cred in tine.

Da, merita sa mai lupti pentru ca viata inca este plina de suprize, inca te asteapta multe lucruri frumoase. Nu ai ajuns la capatul drumului. Priveste inainte.

Ai obosit sa fii deprimat pentru ca ti-ai epuizat ideile? Nu putine au fost incercarile care au avut ca rezultat esecul. De asta avem nevoie unii de altii. Inca este important sa continui sa ceri solutii de la prieteni, familie, cunoscuti si specialisti.

Ti-ai epuizat toate ideile? Asta inseamna ca stii sigur pe unde sa nu mai treci. Te invit sa incerci si altceva.

Psihoterapia cognitiv-comportamentala poate fi pentru tine solutia mult asteptata. Este fundamentata stiintific, trateaza cauza problemei si nu simptomele, previne recaderile, toate astea fiind insotite de caldura si empatia terapeutului. Lupta impotriva depresiei nu se da singur. Cere ajutorul familiei si prietenilor si apeleaza la ajutor specializat.

Pentru mai multe informatii acceseaza pagina de Contact a siteului si realizeaza o programare. Psihoterapia se poate face si online (mai multe detalii aici). Totodata, iti poti impartasi dificultatile pe forumul siteului, unde poti afla despre lupta altor persoane cu depresia si despre cum i-a ajutat psihoterapia.

Psiholog Simona Chiriluta