De ce ne deprimam asa usor?

In ultimii ani, Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia asupra cresterii numarului de persoane afectate de depresie. Acest lucru este explicabil avand in vedere evolutia societatii moderne si a multiplicarii factorilor de stres. De ce ne deprimam asa usor? N-ar trebui ca organismul sa se adapteze si sa evolueze si el in acelasi ritm? Sunt cateva lucruri care conduc deseori la deprimare sau tristete:

– asteptarile de la lume si viata ale multora dintre noi s-au schimbat: dorim mai mult, lucram mai mult, cerem mai mult, datoram mai mult. In timp ce generatiile anterioare se multumeau cu un alt ritm si isi doreau lucruri diferite, generatia prezenta este mai greu de multumit. Ne dorim mereu ca toate lucrurile sa ne mearga bine, sa nu ne imbolnavim, sa avem tot ce ne dorim si toate acestea cu minim de efort. Prin urmare, ne amagim repede si suntem dezamagiti usor. Toate acestea genereaza oboseala, frustrare si nemultumire, starile depresive asteptand nerabdatoare dupa usa.

– instabilitatea. Lumea moderna a invatat ca flexibilitatea este un lucru de dorit insa aceasta trebuie diferentiata de instabilitate, respectiv ca tot ce nu ne convine putem schimba sau abandona: relatii de cuplu, copii, joburi, scoli, tara in care locuim, etc. Scade astfel nivelul de angajament, trecem prin foarte multe schimbari si astfel creste gradul de nesiguranta. Organismul nu reuseste uneori sa tina pasul cu asa multe schimbari iar nesiguranta oboseste organismul si prin urmare, intr-un ultimul efort de conservare, activeaza butonul „depresie” pentru a preveni problemele mai mari.

– sedentarismul: lipsa de miscare fizica constanta in cele mai mici si banale lucruri, modifica chimismul neuronal, conducand adesea la apatie si tristete.

– lipsa de activitate si de scop. Multe persoane nu au o agenda zilnica, o structura de program, traind in valuri: ma trezesc cand doresc, muncesc daca am chef, lucrez in salturi, nu stiu ce voi face a doua zi. Acest stil de viata, foarte popular in randul tinerilor, produce deseori multa apatie, plictiseala, lipsa valorizarii de catre ceilalti si insingurare, generand deseori senzatia lipsei de sens, iar alteori anxietate.

– alimentatia neechilibrata sau abuzul de substante duc adesea la tulburari depresive.

– mijloacele media sunt si ele o posibila sursa a deprimarii: fiind in esenta fiinte sociale, mijloacele media reduc semnificativ contactul uman de calitate de care organismul are asa mare nevoie pentru a se mentine sanatos.

– suferinta prelungita, pierderile importante, tragediile sunt motivele clasice pentru care o persoana poate intra in depresie. Cert este insa ca probleme grele pe care le traim si care ni se pare normal sa duca la depresie nu influenteaza la fel pe toata lumea. Afectati de aceleasi lucruri, unele persoane se deprima, se intristeaza, dar depasesc problema, in timp ce altii dezvolta depresii serioase care necesita interventie specializata. Ce face diferenta? Perspectiva asupra lucrurilor.

Ce sa fac daca observ ca in viata mea sau a celor dragi apar tristetea, apatia sau deprimarea prelungite? Cauta ajutor specializat si indruma pe cei dragi la a cauta ajutor. Sa lupti de unul singur este mult mai greu decat daca lupti cu un profesionist alaturi. In plus, amanarea complica lucrurile. Timpul nu vindeca orice, ci uneori le complica.

Curaj! Va asteptam cu drag!

Daca nu puteti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, intrati pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe informatii, accesati pagina de Contact a siteului si faceti o programare. Psihoterapia se poate face si online, avand mai multe detalii AICI. Totodata, va puteti impartasi dificultatile pe forumul siteului, unde puteti afla despre cum vad alte persoane problema si despre cum i-a ajutat psihoterapia.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Simona Chiriluta
www.psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro