De ce ne este greu să renunțăm la îngrijorare?

Una dintre emoțiile cele mai controversate ale zilelor noastre este frica. De-a lungul experienței noastre cu viața este normal din când în când să ne simțim agitați sau speriați de diferite contexte de viață: poate un discurs public, poate un examen oral, poate chiar o întâlnire neprogramată cu un urs în pădure. Toate aceste contexte favorizează instalarea fricii si a anxietății intr-un anumit dozaj funcțional.

Teama și îngrijorarea sunt normale si chiar utile, în unele situații, însă atunci când acestea sunt disproporționate în raport cu realitatea pot interfera semnificativ cu viața de zi cu zi a unei persoane, transformându-se în tulburări de anxietate.

Frica poate fi un adjuvant eficient în adaptarea la cerințele vieții din această societate, însă la un moment dat totul devine prea epuizant și poate chiar frustrant. Îngrijorarea contextuală se poate extinde la fiecare domeniu esențial al vieții noastre, iar atunci funcția aceasta de ajutor în detectarea potențialelor pericole pe care anxietatea a avut-o poate să devină problematică. Cu alte cuvinte, având “ciocanul” în mână, vom ajunge să vedem doar “cuie”.  Astfel îngrijorarea poate să ajungă să ne guverneze viața influențând atitudinea și modul în care percepem și interacționăm cu lumea din jurul nostru.

O altă aparență pe care îngrijorarea o poate crea este cea de control. De multe ori ne folosim de îngrijorare ca de un mecanism util  pentru că ne dă sentimentul că anticipând potențialele scenarii periculoase care ar atenta la siguranța noastră, le-am putea neutraliza. Iar acest sentiment face ca renunțarea la îngrijorare să pară foarte dificil de pus în practică.

Ce este important să reținem de aici este faptul că îngrijorarea nu este rea în sine, ea devine problematică atunci când viața noastră este guvernată de îngrijorare.

Pentru a vedea dacă îngrijorarea disfuncțională este percepută drept o unealtă de scanare constantă a mediului și controlului este nevoie să observăm dacă mintea noastră este condusă de frică ori de câte ori se ivește o situație cu un grad mai ridicat de incertitudine, care ne pune în situația de a căuta soluții, dar cu toate acestea ne simțim paralizați de îngrijorare și să ne întrebăm dacă acest lucru ne este util.

Este un proces îndelungat care necesită efort și consecvență, dar cu siguranță un proces care merită efortul, deoarece alternativa oferită este chiar prezentul pe care de multe ori, îngrijorându-ne, îl ignorăm.

Sper ca aceste informații să te ajute să gestionezi și să identifici eficient îngrijorarea disfuncțională din viața ta, iar dacă simți că ai avea nevoie de ajutor și ghidaj în acest proces, noi te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Larisa Paul

0737 039 446

larisa.paul@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro