De ce se poate simți inconfortabil terapia?

Articolul de astăzi este inspirat de o postare din grupul de Facebook – cineva întreba dacă s-a mai întâmplat și altor membri ai grupului ca după ședința de psihoterapie să se simtă mai rău. Răspunsurile primite au fost variate, însă, plecând de la această întrebare aș vrea să discutăm despre motivele pentru care este posibil și perfect normal să nu te simti bine înaintea / în timpul / după sedința de psihoterapie.

  • Se poate întâmpla ca înainte de ședintă să te simți agitat, nervos. Poate chiar ceva mai mult decât de obicei, mai ales dacă este prima sau primele dăți când te vezi cu terapeutul. Mie în practică mi s-a mai întâmplat ca și clienți vechi să simtă asta în preajma unei ședințe în care voiau să abordeze un subiect important, sensibil sau nou pentru ei. Iar emoțiile moderate, o doză de disconfort sunt benefice – arată că ne pasă, că subiectul este important pentru noi, ne mobilizează spre efort, ne ajută să rămânem implicați.
  • Apoi, în ședințe discuțiile se învârt mereu în jurul obiectivelor tale, ale lucrurilorpe care vrei să le schimbi. Vei vorbi despre situații în care nu ești confortabil. Te vei confrunta cu gândurile pe care ai tot încercat să le dai deoparte, vei discuta și diseca emoțiile, temerile. Și asta poate declanșa anxietate. Nu este pentru nimeni confortabil și relaxant momentul în care se confruntă cu dificultățile pe care le are. Nu va fi nici pentru tine.
  • În plus, de cele mai multe ori acțiunile pe care le face noi, oamenii în general, au ca scop să ne simțim mai bine – e plăcut să mă simt bine și creierul nostru asta caută. Dar faptul că mă simt mai bine nu înseamnă întotdeuna că mă fac bine. Pot să mă simt mai bine fără să fiu pe drumul de a mă face bine. Cunosc multe persoane care în scopul lor de a se simți mai bine au ajuns să evite ieșitul din casă, întâlnirile cu prietenii. Și deși pe termen scurt mă simt mai liniștit, pe termen lung îmi fac rău. Și este important să îmi dau voie să accept că uneori a mă face bine presupune și efort și perseverență și că nu mereu se simte bine, plăcut.
  • Exercițiile pe care le facem, sarcinile pentru acasă pot cauza disconfort. Restructurarea cognitivă, expunerea nu sunt plăcute, distractive, confortabile. Dar este ceea ce ne face să fim mai bine. Mi s-a întâmplat de mai multe ori ca în timpul ședinței persoana cu care lucram să aibă stări de anxietate, să simtă simptomele pe care dorește să le elimine sau să simtă parte din ele. Cu cât mai mare este anxietatea și cu cât mai mult, mai frecvent a evitat să se confrunte cu gândurile și cu frica, cu atât mai periculos se va simți pentru client ce facem în ședință. Este însă doar inconfortabil. Diferit. Nu rău, nu periculos. Și este ceea ce are nevoie să facă pentru a se face bine.
  • Și uneori discuțiile din ședintă, sarcinile pot cauza emoții, anxietate și după ședință. Deși am înțeles informațiile, deși am decis că voi face sarcinile, atunci când mă apuc nu este ușor. Sau apare anxietatea. Și gândurile care îmi spun că oricum nu o să treacă și că este prea greu. Și acest lucru nu înseamnă că terapia nu funcționeză. Înseamnă doar că într-adevăr am nevoie de suport, de susținere, de un coechipier care să creadă în mine ca să îmi dea putere să cred și eu mai mult.

Sper ca rândurile de mai sus să îți dea încredere că “greu”, “inconfortabil” nu înseamnă că nu e bine, că nu funcționează. Înseamnă doar greu și incomfortabil. Iar tu oricum ești puternic(ă). Ai dus deja atâtea, iar acest greu și acest inconfortabil sunt ceea ce te duc mai departe pe drumul de a te face bine.

Iar daca ai nevoie de ajutor, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea si primele 3 lectii sunt gratuite. Poti face o programare la unul din numerele de telefon pe care le gasesti la sectiunea de Contact de pe site.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Ileana Matei

0726.112.161

ileana.matei@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro