De unde vine anxietatea și de ce se menține?

Una dintre întrebările frecvente ale clienților mei este de unde vine anxietatea și de ce ajung unii oameni să se confrunte cu această problemă emoțională. Voi explica care sunt cauzele care stau la baza acesteia, deoarece anxietatea are la bază numeroși factori. Nu există o genă anume, o experiență de viață sau un singur element neurochimic care să o explice. Ea este însă, în primul rând, o combinație de trei elemente: biologie, mediu și psihologie.

Biologia

Anxietatea este înnăscută în fiziologia umană și asta din motive întemeiate. Cu mii de ani în urmă, pe când mergeau dintr-un loc în altul pe cuprinsul planetei în mare măsură neexplorate, oamenii călătoreau alături de o varietate de amenințări. În lipsa unui sistem de avertizare intern, probabil că primii oameni s-ar fi confruntat cu dispariția lor ca specie. Din fericire, s-a pus în aplicare sistemul luptă-sau-fugi. Impulsionat de un val de elemente chimice și impulsuri electrice, corpul nostru se pregătește pentru una dintre cele două acțiuni când se confruntă cu o amenințare probabilă: apără-te de amenințare sau fugi. Când se întâmplă asta, se produc o varietate de procese adaptative. Inima pompează mai repede sângele în mușchi, lucru care le oferă nutrienții suplimentari necesari pentru a se lupta sau a da bir cu fugiții. Vederea ni se întețește pentru a ne concentra mai bine asupra amenințării, astfel încât să nu ne lăsăm distrași de stimuli neimportanți din jurul nostru. Respirația se adâncește și se îndesește pentru a livra mai mult oxigen sistemului. Însă, odată ce amenințarea a dispărut sau cel puțin când credem că a dispărut, are loc un proces invers, în cadrul căruia corpul își recapătă echilibrul. Sistemul luptă-sau-fugi a fost înscris în genele umane și transmis din generație în generație. Din păcate, programul de operare al acestui sistem biologic nu a fost actualizat pentru lumea modernă. Pentru unii oameni, alarma se declanșează în lipsa unei amenințări reale (de ex., la zoo când văd un șarpe în spatele unui geam) sau fără un motiv clar.

Structurile noastre cerebrale precum și substanțele chimice joacă roluri esențiale în anxietate. Acidul gama-aminobutiric (GABA) stabilește cât de relaxați sau excitați suntem. Un nivel prea mic de GABA duce la anxietate, iar prea mult GABA creează o stare exagerat de relaxată. Alte substanțe chimice importante asociate cu anxietatea sunt serotonina și norepinefrina. Acestea sunt elemente chimice vizate atunci când anxietatea se tratează medicamentos.

Amigdala este o structură a creierului responsabilă pentru memorie, mai ales pentru amintirile cu încărcătură emoțională. Când te confrunți cu o situație înfricoșătoare, această mică grupare de celule va înmagazina evenimentul pentru a fi folosit în viitor, fie că vrem, fie că nu.

Mediul

Experiențele timpurii din copilărie, în cadrul familiei, la școală și cu prietenii au în egală măsură de-a face cu cine suntem astăzi. Mediul actual contribuie și el la anxietate (termene strânse, probleme financiare, relații disfuncționale, boli). Viața scoate mereu în cale provocări în cadrul relației, la serviciu, în familie și în domeniul social. În diferite măsuri, fiecare dintre ele contribuie la anxietate. Iar în lipsa unei pauze de la stresul cronic, corpul și mintea vor suporta consecințe.

Psihologia

Psihologia anxietății este relative simplă. Felul în care percepi, interpretezi și etichetezi oamenii, situațiile, evenimentele și cam toate celelalte lucruri contribuie semnificativ la anxietate. Apar ceea ce noi numim o serie de distorsiuni cognitive, care sunt gânduri exagerate adesea nesusținute de dovezi. Ele sunt moduri în care ne convingem singuri să credem ceva când nu e neapărat adevărat. Sunt produse ale experiențelor noastre anterioare, ale situațiilor curente, ale personalității și probabil, în oarecare măsură, ale biologiei. Sunt în general, tipare cognitive de o viață și este foarte dificil să renunțăm la ele. Aceste tipare de gândire distorsionate sunt legate de ceea ce simțim și cum ne comportăm și multe din ele sunt direct legate de dezvoltarea și menținerea anxietății.

Asadar, anxietatea apare ca urmare a actiunii unui cumul de factori. Daca si tu te confrunti cu anxietatea si iti doresti sa scapi de ea, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizezi o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu

0746 211 896

ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro