Dependenta de munca

A avea un loc de munca este esential pentru starea noastra de bine si face parte din identitatea noastra. Suntem in distres emotional atunci cand nu avem un job sau cand nu putem lucra din diferite motive. Ce se intampla insa cand devenim dependenti de munca?

Cum iti dai seama ca esti dependent de munca?

Atunci cand munca este o prioritate, cand nu te mai poti concentra si nu mai ai energie pentru familie, relatii sociale sau activitati placute, cand nu exista o balanta intre viata profesionala si cea personala, vorbim despre dependenta de munca.

Pentru persoanele dependente de munca va fi mereu inca un email la care sa raspunda, un telefon pe care trebuie sa il dea sau o ora in plus de stat la birou. Desi o persoana dependenta de munca pare a fi angajatul ideal, care vine devreme si pleaca tarziu, nu isi ia vacante si poate duce un volum mare de sarcini, in acelasi timp ii este dificil sa delege sarcini si sa lucreze in echipa.

Care este diferenta dintre o persoana care lucreaza din greu si o persoana dependenta de munca?

O persoana care lucreaza din greu este prezenta emotional pentru familie, colegi de munca si prieteni si reuseste sa mentina o balanta functionala intre munca si responsabilitatile legate de propria persoana. De asemenea, aceste persoane isi mai lasa o doza de energie pentru momentul in care ajung acasa si isi rezerva weekend-urile pentru a se deconecta de la orice lucru care tine de job. In schimb, persoanele dependente de munca nu reusesc sa mentinta aceast echilibru intre munca si viata personala. Este prezenta o obsesie, o dependenta legata de munca lor si dupa ce au atins un obiectiv se grabesc sa isi seteze altul mai ambitios.

In culturile care promoveaza succesul financiar, persoanele dependente de munca primesc de obicei evaluari pozitive legate de performanta lor, au mai multe posibilitati de promovare si primesc de multe ori mariri de salariu sau bonusuri. Sistemul muncii are astfel inglobat in el un model care le permite sa primeasca lucrurile de care sunt dependenti.

La fel ca si in cazul altor dependente, pot aparea consecinte negative la nivelul sanatatii fizice si mentale. Aceste persoane se pot confrunta cu dureri de cap si de stomac, pot ajunge la extenuare si resimt un nivel ridicat de stres. De asemenea, poate aparea anxietatea de performanta, atacurile de panica, depresia si problemele de somn, problemele cu furia si dificultatile la nivel social si familial.

Cum apare dependenta de munca?

De multe ori este implicat un mecanism format in trecut care tine de cat de mult ne-a fost laudata si recompensata performanta in diferite domenii. Acest mecanism poate fi intarit de parinti, de exemplu atunci cand primim o recompensa verbala sau materiala pentru notele bune pe care le-am luat si suntem criticati, certati sau pedepsiti pentru notele mici sau pentru comportamentele mai putin bune pe care le-am facut. Sistemul educational poate intari si el acest mecanism, de exemplu atunci cand primim diplome si suntem recunoscuti in public pentru ca avem o medie mare sau cand ni se pun etichete sau primim pedepse pentru medii scazute.

Pornind de la aceste experiente timpurii, mintea noastra invata anumite reguli din mediu care se transpun in ganduri irationale sub forma: ”trebuie sa am o performanta ridicata constant ca sa primesc recompense si sa fiu apreciat si sa evit critica si respingerea”. Mai tarziu in situatia in care avem un loc de munca aceste ganduri se pot transforma in cerinte ridicate fata de propria persoana, de exemplu: ”trebuie sa fac lucrurile perfect, trebuie sa arat ca sunt suficient de bun, pentru ca cei din jur sa nu ma evalueze negativ”.

Faptul ca atentia noastra este atat de mult concentrata pe partea de munca vine si dintr-un mecanism de evitare a rezolvarii altor probleme practice si emotionale care pot fi prezente in viata noastra. Daca mintea mea este mereu ocupata cu munca, nu o sa am timp si resurse sa stau sa analizez celelalte aspecte din viata mea care poate functioneaza mai putin bine, asta poate si pentru ca am impresia ca imi va fi extrem de dificil sau chiar imposibil sa le imbunatatesc sau sa le schimb.

In cazul fiecarei persoane care se confrunta cu dependenta de munca aceste mecanisme se pot manifesta sub modalitati diferite si ele merita analizate. In cadrul terapiei o persoana cu depependa de munca poate intelege cum pot fi facute modificari la nivel de gandire pentru a ajunge sa priveasca munca intr-un mod rational. De asemenea, atentia se directioneaza si inspre alte aspecte relevante cum sunt relatiile, timpul liber, sanatatea, spiritualitatea. Scopul nu este sa ajungem sa nu mai depunem efort la locul de munca sau sa ne dam demisia, ci sa gasim si sa mentinem acel echilibru in viata noastra si sa descoperim cum putem sa ne investim resursele si in alte domenii importante.

Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca, te asteptam pe www.gandestesanatos.roInscrierea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite si ele te pot ajuta sa intelegi de ce apar aceste dificultati si vei invata impreuna cu psihoterapeutul tau cum sa le faci fata cat mai bine si sa reusesti sa te bucuri de relatiile tale cat mai mult! Gasesti mai multe detalii dand click aici: Psihoterapie online.

Psiholog Roxana Petrus

www.psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro