Cati dintre noi nu am avut momente de suparare intensa? Ati spus lucruri sau ati facut gesturi fata de partenerul de viata, parinti sau prieteni pe care ulterior le-ati regretat? Ati facut reprosuri sau ati ironizat colegii, fratii sau sefii atunci cand erati foarte suparat? Furia este o emotie foarte des intalnita si pare ca nu o putem controla. Pentru a intelege cum se manifesta furia ne putem intreba: Cum apare? De ce devenim furiosi?
Multi dintre noi avem asteptari ridicate sau reguli de multe ori nerealiste atat in ceea ce ne priveste pe noi, cat si in ceea ce ii priveste pe ceilalti sau chiar de la viata in general. Toate aceste se pot manifesta prin credinte rigide si absolutiste: ne putem critica, eticheta atat pe noi cat si pe ceilalti, putem gandi in termeni de ‘trebuie neaparat’ ca lucrurile sa se intample intr-un anume fel. Avand in vedere ca sunt asteptari nerealiste, posibilitatea ca ele sa nu fie respectate este foarte mare. Astfel, daca lucrurile nu decurg asa cum ne asteptam, putem experimenta o suparare intensa, numita furie.
Asteptarile si credintele noastre absolutiste ne pot determina sa privim evenimentele si lucrurile prin prisma acestora si sa reactionam in consecinta: ne putem infuria.
Care este legatura dintre depresie si furie?
Furia este o emotie intensa, traita ca o suparare foarte mare ce se poate manifesta in doua moduri:
– in exterior: prin cuvinte si comportamente manifestate fata de cei din jur;
– in interior: prin simtirea furiei nemanifestata in exterior.
Vom vorbi mai mult despre furia indreptata catre interior. Aceasta se poate manifesta sub diverse forme: sentiment de vinovatie, autoreprosuri, anxietate, singuratate. In spatele furiei catre sine se afla de multe ori depresia, un fenomen tot mai des intalnit.
Cum ne poate afecta ? Ce putem face?
Atunci cand furia indreptata catre sine este accentuata, pot aparea mai multe stari asociate cu depresia: vinovatie, tristete accentuata, lipsa sperantei, apatie, lipsa de energie, iritabilitate. Starile depresive ne pot afecta capacitatea de a munci, de a studia, de a dormi, de a ne alimenta si chiar de a simti placere de orice fel. Toate aceste lucruri pot duce la destabilizarea relatiilor cu familia, prietenii sau la scaderea randamentului la locul de munca. In aceste cazuri este recomandat sa apelati la ajutorul unui specialist pentru a va ajuta sa va echilibrati din toate punctele de vedere. Psihoterapia cognitiv-comportamentala este de un real ajutor in aceste stari. Ea ajuta clientul sa isi gaseasca motivatia, speranta si determinarea pentru a identifica, a dezbate si a rationaliza gandurile care au provocat aceste emotii si simptome fizice.
Daca ati experimtentat astfel de stari, sau credeti ca o persoana din jurul vostru trece prin asta, puteti apela cu incredere la serviciile cabinetului nostru de psihoterapie. Veti putea invata sa gestionati aceste stari si sa rationalizati gandirea absolutista si asteptarile nerealiste, astfel incat sa va puteti bucura de viata.
Daca nu puteti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, va asteptam pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite.
NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Mult succes!
Psihoterapeut Mihaela Iote
0736 632 545