Doamna Andreea D.: „Daca m-ar intreba cineva care a fost cea mai neagra perioada din viata mea, as spune fara ezitare ca ultimii doi ani. Viata mea a fost cel mult o supravietuire, in care incercam sa ma agat de orice puteam ca sa mai traiesc inca o zi. Sa ma prezint: numele meu este Andreea D., am 56 de ani, am doi copii, de 29 (fata) si 25 de ani (baiatul), sunt casatorita si sunt economist intr-o banca.
Totul a inceput in 2010, cand fata mea s-a imbolnavit de TBC. La inceput ne-am mobilizat toti si parea ca facem fata bine, insa in curand sotul meu si-a pierdut serviciul, unde lucra de peste 20 de ani. L-a afectat foarte mult, insa nu depresia a fost problema lui, ci o anxietate cu care nu l-am vazut niciodata inainte. Viata mea a inceput sa devina din ce in ce mai aglomerata, era o alergatura de dimineata pana seara, in care aveam grija de toata lumea, inclusiv de nepotica mea de 4 anisori.
La inceput plangeam seara si asta ma racorea, ma detensiona, insa in curand am inceput sa plang si dimineata si chiar la serviciu. Cateodata nici nu-mi dadeam seama de ce plang.
Incet, incet am incetat sa mananc. Nu numai ca nu mai aveam pofta de mancare, dar simteam o greata permanenta, iar durerile de cap devenisera aproape zilnice.
Cand n-am mai putut sa ma dau jos din pat ca sa merg la serviciu mi-am dat seama ca am o problema. Nu stiam ce sa le raspund copiilor cand ma intrebau de ce plang, iar toata atentia s-a mutat pe mine. Nu mai stiau ce sa-mi faca, iar sotul meu, care tocmai isi gasise un serviciu, a renuntat la acesta ca sa stea cu mine.
In nici 10 luni m-am transformat dintr-o mana ferma si stalpul familiei intr-o femeie slaba, batrana si neputincioasa. Cel mai greu mi se parea ca am devenit o povara si ca nu-mi mai regaseam fortele de altadata. Nu-mi puteam raspunde la intrebarea „de ce sa mai traiesc?”, chiar daca tuturor celorlalti li se parea evident ca am nenumarate motive.
Am luat medicatie cu pumnul, care m-a ajutat sa dorm si parca lacrimile nu mai erau asa abundente, insa nu mi-a scazut deloc sentimentul de inutilitate si furie pe mine.
Atunci am ajuns, printr-o cunostinta, la Domnul Psiholog Gabriel Dinu. Am ajuns la dansul doar pentru ca nu aveam putere sa refuz, deoarece ma asteptam la alte teste si discutii fara sens, asa cum s-a intamplat cand am fost internata in spitalul Obregia.”
Psihoterapeut Gabriel Dinu: „Depresia este o tulburare psihica de intensitate medie care afecteaza din ce in ce mai multe persoane in zilele noastre. O putem recunoaste cand simtim o stare de tristete profunda aproape zilnic, cand ajungem sa ne pierdem placerea pentru aproape orice activitate, cand nu mai avem pofta de mancare sau mancam incontinuu, cand nu mai reusim sa dormim sau am dormi tot timpul, cand simtim o agitatie mentala si corporala sau parca suntem anesteziati si lenti, cand simtim vinovatie si inutilitate si cand ne gandim la sinucidere. Nu e nevoie sa avem toate aceste simtome ca sa suferim de depresie sau sa fim in pericol de a o dezvolta.
Chiar daca mai toti trecem prin perioade de acest fel macar o data in viata, chinul si suferinta unei depresii clinice pot fi foarte greu de imaginat.
Cei mai multi oameni fac fata destul de bine unor evenimente de viata negative, asa cum a experimentat doamna D., insa cand ni se intampla mai multe necazuri intr-o perioada mai scurta de timp, devine foarte greu sa facem fata si se poate instala o depresie.
Din fericire, depresia se vindeca, iar cea mai buna maniera prin care sa o abordam include ajutorul celor doi specialisti in aceasta tulburare: psihiatrul( atunci cand functionalitatea persoanei este semnificativ afectata si e nevoie de medicatie) si psihoterapeutul( de preferat specializat in psihoterapie cognitiv-comportamentala).
Odata ce capacitatea de concentrare a persoanei este cat de cat buna, psihoterapia este obligatorie in vindecarea depresiei, astfel incat sa ne asiguram cat de mult putem ca stim cum sa ne ferim pe viitor de o astfel de tulburare si sa ne putem bucura din plin de tot restul vietii.
La inceput, psihoterapeutul isi propune sa il ajute pe cel care sufera sa isi inteleaga suferinta, sa-i observe toate detaliile si mecanismele de functionare. Poate parea complicat, insa exista modalitati prin care oricine va reusi sa se inteleaga si sa „vada”cum de a ajuns sa puna la indoiala chiar rostul vietii.
In demersul psihoterapeutic este foarte important sa se insuseasca o serie de „unelte” si abilitati prin care persoana sa inceapa sa-si controleze emotiile si comportamentele. De multe ori este nevoie de o schimbare semnificativa a stilului de viata, insa mult mai importanta este schimbarea viziunii asupra propriei persoane, asupra celorlalti si asupra vietii si evenimentelor din viata.
Vindecarea nu se intampla peste noapte, insa va incepe chiar din momentul in care accept ca am nevoie de ajutor si aflu ca ma pot vindeca.
Doamna Andreea D.: „In aceste 5 luni de psihoterapie am invatat nu doar sa-mi controlez gandurile, emotiile si comportamentul, ci am ajuns sa pretuiesc viata intr-un mod in care poate am mai facut-o doar in anii tineretii.
Ma pot bucura de tot ce este frumos in viata mea de zi cu zi, comunic mult mai deschis cu cei din jurul meu, nu mai pun atat de usor la suflet tot ce se intampla rau la serviciu si chiar reusesc sa aduc zambetul pe fetele celorlalti (in primul rand prin puterea exemplului).
As vrea sa multumesc din suflet Domnului Psiholog Gabriel Dinu, care m-a ajutat sa-mi reamintesc cat de frumoasa poate fi viata, cat de multa putere interioara poate un om sa aiba si ce gust frumos are fericirea! Totodata, ma bucur foarte mult ca exista programul „Gandeste Sanatos”, prin intermediul caruia am simtit tot timpul ca este alaturi de mine. Pe la dansul si pe la echipa dansului au trecut fiica mea si sotul meu si putem spune ca traim viata asa cum ne-am dorit dintotdeauna, ca o familie implinita, unita si fericita!”
Psihoterapeut Gabriel Dinu: „Doamna D., va multumesc pentru ca mi-ati dat sansa sa va ajut si pentru ca mi-ati reamintit inca o data cat de chinuitoare poate fi depresia, cat de multe eforturi comune sunt necesare ca sa o alungam si cat de mare este satisfactia atunci cand un om reintra pe traseul firesc al unei vieti echilibrate si pline de bucurii!”
Cu respect!
Psihoterapeut Gabriel Dinu
NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.