Despre controlul gandurilor… sau cum sa imblanzesti oceanul

Fiecare am experimentat la un moment dat in viata anumite ganduri – amintiri, imagini, reprezentari care ne-au dat o senzatie profund neplacuta. Acestea te fac – in mod involuntar – sa te incordezi, sa iti intorci capul intr-o parte, aproape ca si cum ti-ai feri privirea sau ca si cum ai trai acel eveniment chiar atunci.

In astfel de momente, cea mai la indemana strategie a nostra este sa incercam sa impunem mintii noastre anumite “zone interzise”, sa ne controlom gandurile spunandu-ne “Oribil! Trebuie sa nu mai mai gandesc la asta!”. Demersul acesta pare sa fie tot atat de eficient ca a sta la cativa metri de mal, in apa oceanului si a spune valului care se repede catre tarm: “Pe-aici nu se trece!”. Valul are cursul lui si il va urma.

Mintea nu poate sa NU gandeasca, asa cum apa nu are cum sa NU curga. Deci faptul ca nu poti sa iti controlezi gandurile, nu este o problema. Eroarea consta in a te astepta sa poti. Oare acest lucru insemna ca nu avem niciun cuvant de spus in ceea ce priveste gandurile noastre? Nicidecum. Fiecare dintre noi poate invata mecanisemele propriei minti, ii putem intelege modul de miscare si putem afla cum sa navigam printre valurile, curentii si linistea mintii noastre, permitandu-i acesteia sa ramana fluida, spontana si capabila de inovatie.

Oceanul nu poate fi imblanzit si asta face parte din frumusetea lui. La fel stau lucrurile si in cazul mintii noastre: nu o putem opri din a gandi, dar putem dobandi abilitati de a ne controla iuresul gandurilor.

Daca si tu iti doresti sa dezvolti aceste abilitati, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Poti face o programare la unul din numerele de telefon pe care le gasesti la sectiunea de Contact de pe site.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Sandra Voicu

0729.007.831

sandra.voicu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro