Efectele expunerii la TV asupra adultului

Fara doar si poate atunci cand suntem parinti suntem foarte atenti cu ceea ce vad copiii nostri. Alegem programele TV, limitam timpul expunerii, limitam jocurile pe tableta si folosirea calculatorului si telefonului pentru socializare online sau jocuri, intr-un cuvant avem grija sa asiguram conditii optime de crestere si dezvoltare.

Ce facem insa noi ca adulti? Odata ajuns creierul la maturitate, adesea consideram ca de acum influentele media, de oricare ar fi ele, nu ne mai afecteaza activitatea cognitiva si comportamentala. Suntem constienti ca pierdem timp pretios in fata calculatorului sau televizorului, insa pana la urma, avem nevoie de relaxare si divertisment si de acest fel.

Ce se intampla insa cand pierdem sirul lucrurilor, cand simtim ca televizorul ne tine captivi si dependenti, cand jocurile, filmele sau socializarea in retelele consacrate ocupa din ce in ce mai mult timp din vietile noastre?

In primul rand capacitatea noastra de selectie si limitare, adica de control, scade foarte mult. Filtrele devin anesteziate si ne expunem mintea la violenta, pornografie, stiri deprimante si generatoare de frici, muzica de calitate indoielnica, toate acestea fiind un stres suplimentar la care organismul nostru este fortat sa faca fata.

O alta consecinta, datorata mai ales jocurilor pe diverse device-uri precum si vizionarea in exces a filmelor, este scaderea puterii de concentrare, scaderea abilitatilor de a citi si de a face analogii pe fir logic. Ca si in cazul copiilor, expunerea la primirea de informatii folosind mai multi stimuli (vizual prin imagine colorata si auditiv), scade capacitatea de concentrare a atentiei dar si abilitatea de a pastra atentia concentrata mai mult timp.

O a treia consecinta este limitarea timpului dedicat activitatilor in vivo: iesiri cu familia si prietenii, sport si miscare, citit sau diverse hobbyuri. Relatiile sociale precum si sanatatea noastra devin astfel vizibil afectate. O reclama mai veche compatimea gospodina care facea o supa de legume si o considera fericita pe cea care facea repede un sandwich pentru a se bucura de telenovela. A sta acasa si a te uita la TV este o activitate cu un grad scazut de placere si eficienta.

Toate acestea din pacate au consecinte si pe termen lung pentru ca, daca ar fi sa sumarizam, putem spune ca vorbim de o crestere a nivelului si timpului de expunere la stres, concomitent cu o reducere a activitatilor care aduc sanatate si vitalitate. Rezultatele nu pot fi prea optimiste. Organismul nostru devine mai sensibil astfel ca in perioadele mai dificile, pe care toti le traversam la un moment dat, terenul este deja pregatit pentru instalarea diferitelor tulburari, in special depresia si anxietatea.

Ce este de facut? Selectie riguroasa si limitarea expunerii ca timp. Nu va fi usor la inceput datorita dependentei create (o dependenta de altfel chimica), insa este posibil. Cheia este disciplina, recompensarea pentru reusita, inlocuirea cu activitati placute si sprijinul celor din jur.

Ce ar trebui sa se intample? Scade nivelul de stres, se imbunatatesc relatiile sociale, creste performanta la locul de munca, celulele neuronale sunt antrenate prevenind bolile degenerative asociate inaintarii in varsta, cresc si imunitatea, toleranta la frustrare si rezistenta la stres. Intr-un cuvant, suntem mai sanatosi!

Cand este cazul sa apelam la psiholog? Cel mai adesea cautam ajutor specializat abia atunci cand probleme sunt mai mari, respectiv cand ne simtim deprimati sau anxiosi iar surogatele media nu reusesc sa ne mai distraga suficient atentia. Cum ar fi insa daca pana a ajunge acolo, ne-am uita putin la propriul program si la alegerile facute pentru a observa daca noi detinem controlul sau dimpotriva, suntem dependenti de mijloacele media. Psihologul poate sustine schimbarea si ordonarea lucrurilor, creind mediul propice schimbarii in bine si oferind sustinerea de care fiecare dintre noi avem nevoie atunci cand facem schimbari importante.

Va invit sa incepeti prin a face un cont in aplicatia online www.gandestesanatos.ro – aici inscrierea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Veti fi preluat de un psihoterapeut care va poate intelege mai bine, sfatui pe mai departe, dar si asista in procesul de schimbare.

Curaj!

Psiholog Simona Chiriluta