Te-ai mutat in alta tara si iti este greu sa te adaptezi? Simti ca emotiile tale te coplesesc? Iti este dificil sa iti faci prieteni noi si sa relationezi cu cei din jur? Resimti un nivel crescut de stres? Dorul de casa ti se pare de nesuportat?
Cum ne poate afecta mutatul in alta tara la nivel psihologic?
• Lipsa de familiaritate
Dupa ce entuziasmul acestei schimbari incepe sa scada, poate aparea acest sentiment de lipsa de familiaritare. Nu stim unde sa mergem pentru a ne cumpara anumite lucruri de care avem nevoie, unde putem sa intalnim alti oameni, unde putem sa ne plimbam sau cum putem sa ne petrecem timpul liber. Acest sentiment ne poate duce la o stare de nesiguranta si poate aparea dorul de casa.
• Lipsa familiei si a prietenilor
Este firesc sa iti fie dor de familia si de prietenii tai de acasa. Uneori insa acest dor poate sa fie atat de intens incat te poate duce la dorinta de a te intoarce. Acesta este si motivul pentru care multi oameni decid sa revina in tara dupa primele luni de la plecare.
• Probleme emotionale existente
Atunci cand ne mutam luam cu noi si emotiile pe care le aveam acasa. Poate ne gandim ca aceasta schimbare inseamna un nou inceput care ne va scuti de confruntarea cu problemele emotionale nerezolvate, insa de multe ori acest lucru nu se intampla. Stresul acestei schimbari poate chiar sa accentueze dificultatile pe care le aveam anterior si putem ajunge sa ne simtim coplesiti si sa ne fie dificil sa facem fata situatiei.
• Socul cultural
Cand intram in contact cu o cultura noua, putem trece printr-o dezorientare la nivel psihologic, adica putem sa avem un soc cultural. Acest lucru inseamna ca la nivel emotional apar o serie de schimbari si intr-un timp foarte scurt si putem simti in acest mod disconfort emotional si un nivel crescut de stres.
Ca si efecte negative ale socului cultural, pot aparea despresia, anxietatea, tulburarea obsesiv-compulsiva. Aceste probleme emotionale ne pot afecta capacitatea de concentrare, de rezolvare de probleme si de luare de decizii si in final putem fi demotivati sa depunem efort pentru a ne adapta unei noi culturi.
Ce poti face pentru a reduce efectele negative ale mutării?
• Accepta! Este foarte important sa iti dai seama ca aceasta tranzitie poate declansa o arie larga de emotii, poti deveni mai sensibil sau mai stresat. O astfel de schimbare nu este in general usor de facut si este firesc ca la inceput sa apara anumite modificari la nivel emotional.
• Construieste-ti motivatia. Cu siguranta ai avut anumite motive care te-au impins ca faci aceasta schimbare, poate la nivel financiar sau profesional. Este util sa iti amintesti care este motivatia ta si sa iti stabilesti obiective specifice pentru a ajunge la scopurile tale.
• Fa activitati placute. Incearca sa pastrezi acelasi stil de viata pe care il aveai si acasa si sa faci activitati din care sa iti iei emotii pozitive. Poti sa citesti, sa te uiti la filme, sa faci plimbari lungi, dar poti descoperi si lucruri noi de facut specifice locului in care te-ai mutat care te pot face sa apreciezi mai mult locatia in care te afli.
• Petrece timp cu alti oameni. Daca ai plecat singur este bine sa cunosti oameni noi. Incearca sa interactionezi cu colegii de la munca, sa cauti intalniri de grup in apropierea ta, sa iti faci un abonament la o sala de sport si sa incerci sa gasesti persoane cu care poti face activitati si cu care iti poti petrece timpul liber. Suportul social in aceasta etapa de tranzitie este important si te poate ajuta sa te adaptezi mai bine si sa faci fata stresului mult mai usor.
• Patreaza legatura cu cei dragi. Gaseste-ti timp pentru a vorbi cu cei de acasa si pentru a pastra legatura cu ei. Poti chiar sa iti gasesti o zi din saptamana in care esti mai liber si in care vrei sa investesti acest timp pentru a comunica cu familia si cu prietenii tai si va puteti crea in acest mod un nou obicei. Puteti organiza perioade in care ei sa vina sa te viziteze si in care tu sa mergi in concediu acasa.
Daca efectele psihologice ale mutarii in alta tara te afecteaza intens, daca iti este greu sa te adaptezi acestei schimbari, daca constientizezi ca dupa o perioada de timp iti este dificil sa iti reglezi emotiile si sa te bucuri in continuare de viata ta, este un moment bun sa apelezi la ajutor. Cu indrumarea din partea unui psiholog poti reduce nivelul de stres intens pe care il resimti si poti invata cum sa te bucuri de aceasta noua etapa din viata ta.
Te asteptam cu drag la noi. Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii acceseaza pagina de Contact a site-ului si realizeaza o programare. Totodata, iti poti impartasi dificultatile pe forumul site-ului, unde poti afla despre cum vad alte persoane problema si despre cum i-a ajutat psihoterapia.
Psiholog Roxana Petrus