Frica de boala in anxietate

Vi s-a intamplat vreodata sa auziti ca o persoana de varsta dvs se confrunta cu cancer si v-ati gandit ca vi s-ar putea intampla si dvs? Sau ati avut vreodata dureri de cap, de stomac sau senzatii fizice neplacute in corp care v-au ingrijorat foarte tare?

Frica de boala intalnita in anxietate este una dintre temerile cel mai des intalnite in cazul persoanelor care se confrunta cu aceste stari. Simptomele descrise de aceste persoane de obicei sunt: neliniste foarte mare la gandul ca ceva rau li s-ar putea intampla din punct de vedere medical, aceasta teama fiind asociata si cu senzatii fizice de tipul: palpitatii, tremurat, senzatie de sufocare, dureri in diferite zone ale corpului, cel mai frecvent in zona pieptului si a capului, furnicaturi si senzatie de amorteala in membre.

Toate aceste simptome sunt caracteristice starilor de anxietate, insa senzatiile fizice fac ca aceasta teama de imbolnavire sa se accentueze si mai tare.

Cum apare acesta teama?

De cele mai multe ori exista doua surse principale din care apare aceasta teama, cele doua fiind legate una de cealalta. Prima sursa o reprezinta anumite senzatii fizice neplacute din organism, combinata poate cu un set de analize in care ceva nu a iesit tocmai in parametri normali. A doua sursa, strans legata de prima, este empatia. Aceasta este un proces psihic normal de a ma pune mental in locul altei persoane. Auzim sau vedem poate chiar pe cineva apropiat ca s-a imbolnavit sau ca are probleme de sanatate mari si atunci mintea noastra automat se gandeste: “Daca mi se poate intampla si mie?”

Un astfel de gand este numit “scenarita” si este de cele mai multe ori responsabilul pentru declansarea si mentinea acestei stari de anxietate. In multe situatii oamenii empatizeaza cu afectiuni destul de serioase, cum ar fi cancerul sau afectiunile neurologice.

Ceea ce din pacate intretine aceste ganduri si implicit si aceasta teama foarte mare sunt chiar senzatiile fizice din organism. In momentul in care ma gandesc ca ceva rau mi s-ar putea intampla si ca as putea sa ma imbolnavesc, creierul reactioneaza prin secretia de adrenalina in organism. Aceasta are rolul de a mobiliza organismul pentru efort si pentru a lupta cu aceasta “amenintare”, fie ea reala sau nu. In acel moment voi simti o pleiada de senzatii in organism care, la randul lor, vor fi interpretate ca semn al unei afectiuni. Asta va face ca teama sa sporeasca, iar senzatiile sa fie aproape permanente.

Care sunt consecintele unei astfel de anxietati?

Avand in vedere ca majoritatea persoanelor care se confrunta cu stari de anxietate monitorizeaza foarte atent ce li se intampla in organism, vor fi mereu constiente de aceste stari si senzatii si vor trai practic cu aceasta teama.

Functionarea de zi cu zi este in primul rand afectata – e foarte greu sa ma pot concentra la locul de munca, cu familia sau cu prietenii cand in mintea mea sta bine asimilat gandul ca pot muri in curand. Mai mult, voi avea dificultati in a imi planifica activitati placute, vacante si astfel bucuria de a trai va fi mult diminuata.

In al doilea rand, aceste persoane vor cheltui sume foarte mare pe analize repetate si chiar scumpe ca sa afle ce li se intampla. Multe persoane, dimpotriva, evita sa isi faca analize din teama de a nu fi diagnosticati cu vreo boala grava. Evident ca aceasta evitare nu va face decat sa adanceasca temerea si mai mult.

Nu in ultimul rand, multe persoane cu care lucrez sunt efectiv blocate in a se bucura si a isi desfasura viata normal si firesc atunci cand aceste stari si ganduri sunt cu ei in permanenta.

Ce se poate face?

E important de stiut in primul rand ca anxietatea este o tulburare perfect vindecabila. Toate aceste ganduri irationale care stau in spatele ei pot fi identificate si schimbate, iar un psihoterapeut de orientare cognitiv comportamentala va va ajuta sa invatati sa faceti acest lucru.

In al doilea rand, desi preocuparea pentru sanatate este perfect functionala, o supra-preocupare si chiar catastrofare a oricarei boli ne poate face foarte mult rau. Analizele anuale ne ajuta mult in a depista, preveni si chiar trata cele mai multe dintre bolile care ne sperie atat de tare, asa incat evitarea acestora nu este functionala. Pe de alta parte, din pacate nu putem controla tot ce ni se intampla. Orice fel de boala am putea dezvolta, ea va fi de cele mai multe ori tratabila si o catastrofare a acesteia nu va va ajuta sa gasiti solutia cea mai buna.

Unul dintre intemeietorii psihologiei cognitive spunea ca in viata durerea e inevitabila, dar suferinta e optionala si cred ca aceasta fraza se potriveste aici.

Faptul ca imi e atat de teama de o boala nu va face decat sa imi fie mai dificil sa imi traiesc viata. Putem face tot ce tine de noi sa ducem o viata sanatoasa si sa avem grija de sanatatea noastra, insa nu putem controla in absolut ceea ce ni se intampla pe parcursul vietii.

Nu ezitati sa apelati la ajutorul unui psihoterapeut atunci cand observati ca teama de a va imbolnavi acapareaza prea mult din viata dvs. Psihoterapia cognitiv comportamentala are rata de succes cea mai buna in tratarea acestor stari pentru ca va atinge si va lucra exact cu acele ganduri care adancesc atat de mult aceasta stare si va impiedica sa va bucurati de viata.

Programul online www.gandestesanatos.ro este de asemenea o solutie foarte buna, mai ales daca nu locuiti in Romania sau in Bucuresti. Aici inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite si ele va vor ajuta mult sa intelegeti cauzele din spatetele aceste stari si cum va poate ajuta psihoterapia.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia Gandeste Sanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Mult succes!

Psihoterapeut Irina Paraschiv

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro