De-a lungul timpului, o sumedenie de gânditori de seamă au emis judecăţi de valoare cu privire la moarte, subliniind toţi, într-o măsură mai mică sau mai mare, interdependenţa viaţă-moarte.
În ciuda faptului că moartea este inevitabilă, foarte multe persoane au dezvoltat o fobie faţă de aceasta. Adesea, mari filozofi precum Lucreţiu au încercat să aducă alinare în faţa angoasei morţii prin conchideri precum: ,,moartea nu înseamnă nimic pentru noi, căci, atunci când noi existăm, ea nu este, iar, când survine, noi nu mai existăm.” De ce să ne temem, aşadar, de un lucru pe care nu îl vom întâlni niciodată?
Anxietatea faţă de moarte este un construct transdiagnostic, ceea ce înseamnă că îl regăsim în mai multe tulburări psihologice, în special în tulburarea de panică.
Există, de asemenea, o serie de fobii ce au la bază anxietatea faţă de moarte. Una dintre acestea este anxietatea de separare, întâlnită adesea la copii, constând în frica de a nu se afla în imediata apropiere a unui părinte sau îngrijitor, fapt ce ar putea duce, în accepţiunea persoanei care se teme, la vătămare sau la moarte.
De asemenea, anxietatea faţă de moarte este considerată a sta la baza anxietăţii făţă de sănătate. Persoanele care suferă de ipohondrie se îngrijorează excesiv în legătură cu sănătatea lor, căutând adesea reasigurări din partea specialiştilor în legătură cu temerile lor.
Nu în mod surpinzător, un studiu din 2014 (Iverach, Menzies&Menzies) subliniază rolul suportului social şi al stimei de sine în dezvoltarea şi tratamentul anxietăţii faţă de moarte. Cu alte cuvinte, cu cât relaţiile cu prietenii şi membrii familiei noastre sunt mai calitative, cu atât angoasa morţii este mai puţin pregnantă; de asemenea, cu cât încrederea în propria valoare şi în propriile abilităţi e mai mare, cu atât perspectiva morţii este mai puţin înspăimântătoare.
Din practica de zi cu zi am dedus că fricile legate de procesul morţii sunt dintre cele mai diverse: teama de suferinţa fizică sau emoţională, dependenţa de ceilalţi, suferinţa cauzată de dispariţia noastră celor dragi sau faptul că lăsăm în urmă persoane care au nevoie de îngrijirea noastră. Uneori, temerile sunt legate de ,,destinaţia finală” sau ceea ce se va întâmpla cu noi după ce murim. Oricare ar fi natura temerilor tale legate de moarte, nu ezita să apelezi la ajutorul specialistului în cazul în care acestea persistă mai mult de 6 luni şi îţi afectează funcţionalitatea.
Te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.
NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psihoterapeut Anca Nemțeanu
0744.583.945