… o idee stranie, ar spune multi! Ma imprietenesc cu colegi, cu vecini, cu persoane care imi impartasesc pasiunile… dar cu mine?! Cu mine traiesc ca nu am de ales. Daca am descrie prietenia ca o relatie pozitiva, voluntara, caracterizata de simpatie, bunavointa si respect, am fi poate de-acord ca cel mai adesea nu avem o astfel de relatie cu noi insine. “Simpatie” si “respect” ar fi in multe cazuri intre ultimele cuvinte pe care le-am folosi pentru a descrie ce simtim fata de noi. Mult mai des avem fata de noi insine critica, nemultumire si chiar antipatie.
Ai observat vreodata atitudinea ta atunci cand un prieten are un esec sau un moment dificil? Ce ii spui?… Probabil incerci sa il convingi ca este normal sa se mai intample asa ceva… ca nimeni nu reuseste din prima sau de fiecare data, ca nu este capatul lumii… si poate ii oferi o imbratisare linistitoare.
Care este atitudinea ta cand ai tu insuti un esec? Daca ar exista o modalitate sa percepem in exterior discutia interioara, probabil am auzi ceva de genul “atat de neatent, nu pot sa fac nimic ca lumea, nu sunt in stare de nimic, daca o tin asa n-o sa ajung nicaieri!” Realitatea este ca tu insuti esti persoana alaturi de care vei petrece cel mai mult timp in viata. In consecinta ar fi de dorit sa incerci sa faci pace cu tine. Recunsoc ca este mai usor de zis decat de facut. Important este ca nu e imposibil.
In continuare iti propun cativa pasi de unde poti sa incepi:
1. Devino constient de atitdinea pe care o ai fata de tine insuti. Aminteste-ti ca tendinta critica fata de tine este una invatata pe parcursul vietii. Probabil in copilarie ai auzit-o de la unii dintre adultii importanti din viatat ta (parinti, invatatori, etc), iar apoi ai inceput sa crezi ca acesta este cel mai bun mod de a te motiva.
2. Ia exemplu! Ca sa ai un ghid legat de cum ar fi de dorit sa iti vorbesti tie insuti, ia exemplu… chiar de la tine! Imagineaza-ti ce i-ai spune unui prieten foarte drag care are nevoie de sustinerea ta intr-o situatie similara.
3. Exerseaza, exerseaza, exerseaza. Schimbarea dureaza. Nu te impacienta daca nu reusesti de la inceput. Acceptarea de sine ca fiind o persoana valoroasa, dincolo de calitati si defecte, este poate cel mai bun punct din care poate incepe dezvoltarea persoanala.
Te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Poti face o programare la unul din numerele de telefon pe care le gasesti la sectiunea de Contact de pe site.
NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psiholog Sandra Voicu
0729.007.831