Una dintre problemele frecvent întâlnite în cazul clienților cu anxietate cu care lucrez este insomnia. Tocmai din acest motiv, am decis să abordez această problemă și să explic cum anume se menține și ce putem face pentru a scăpa de ea, în timp.
Insomnia produce un sentiment de deznădejde. Când apare pentru prima dată, cei mai mulți oameni presupun că problema lor este ceva temporar. Pe măsură ce continuă, mulți se întreabă când sau dacă vor putea dormi din nou sănătos.
Mulți adulți pot întâmpina dificultăți legate de somn din cauza faptului că se simt îngrijorați sau agitați, dar pentru unii dintre ei este un sablon care interferează cu somnul în mod obișnuit. Simptomele anxietății care pot duce la insomnie includ: tensiune/încordare; preocupare pentru evenimente trecute; îngrijorare excesivă legată de evenimente viitoare; copleșirea de responsabilități; un sentiment general de a fi mereu în priză sau suprasolicitat. Așadar, nu este foarte greu de observat motivul pentru care aceste simptome ale anxietății fac ca persoanei să îi fie extrem de dificil să doarmă. Anxietatea poate fi asociată fie cu instalarea insomniei (dificultatea de a adormi), fie cu menținerea insomniei (trezirea în timpul nopții și imposibilitatea de a readormi). În ambele cazuri, apar la persoanele care se confruntă cu această problemă o serie de gânduri stresante și chiar frici care le fac pe acestea să rămână treze ore în șir. Când acest fenomen se repetă multe nopți la rând sau chiar luni întregi, persoana începe să simtă o neliniște accentuată/anxietate, groază sau panică doar la gândul că din nou nu vor putea dormi. Acesta este modul în care anxietatea și insomnia se influențează reciproc, devenind un cerc vicios.
Altfel spus, insomnia devine o reală problemă în momentul în care se dezvoltă o anxietate sau frică de a merge în pat și de a nu fi capabil să dormi. Cei care se confruntă cu această problemă anticipează problemele legate de somn și chiar înainte de a se pune în pat, aceste gânduri îngrijorătoare sunt deja în mintea persoanei. Apoi apare stresul legat de ceea ce se va întâmpla dacă nu se va putea odihni, ceea ce se numește catastrofare. Clienții aderă la convingerea nesănătoasă potrivit căreia: „Trebuie musai, cu necesitate, să adorm (gândirea de tipul „totul sau nimic”), altfel mâine va fi groaznic, nu mă voi putea concentra, nu voi fi eficient(ă), îmi voi pierde jobul și nu-mi permit acest lucru”. După câteva nopți de repetare a acestui dialog interior, persoanele încep să se teamă de fiecare dată când se pun la somn. Anticiparea unui astfel de dezastru se numește distorsiune cognitivă, deoarece este nerealistă.
Ce putem face în astfel de cazuri?
1. Să învățăm să facem copingul acestor gânduri nefolositoare. În acest sens, terapia cognitiv-comportamentală ne ajută să găsim diverse strategii de a le restructura, astfel încât să știm ce să ne spunem diferit față de ceea ce ne repetăm în prezent, în minte.
2. Exerciții de relaxare.
3. Existența unui ritual al somnului (aerisirea camerei, citirea unui material relaxant, stingerea televizorului etc).
4. Exerciții de distragere.
Este important de reținut faptul că a învăța cum să oprim îngrijorarea necesită timp și exercițiu, dar putem învăța cum să controlăm insomnia, folosind strategiile corecte.
Daca si tu ai probleme cu insomnia si iti doresti sa scapi de ea, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizezi o programare.
NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.
Psiholog Ioana Ionicioiu
0746 211 896