It’s not me, it’s you! – Proiecția psihologică.

Cu siguranță ți s-a întâmplat să întâlnești o persoană care să îți displacă din prima, fără a înțelege neaparat de ce. Poate nu ți-a plăcut atitudinea sa, modul în care vorbea sau anumite detalii legate de aspect. Oricum ar fi, tot ceea ce știi este că nu îți place ceva la cealaltă persoană. Dar dacă de fapt ai văzut în celălalt ceva ce nu îți place la tine? Dacă antipatia aceasta are mai mult legătură cu tine decât cu celălalt?

Acest fenomen des întâlnit poarte denumirea de proiecție și se referă la atribuirea unor trăsături sau caracteristici personale nedorite celor din jur. Practic, vedem la ceilalți ceva ce nu ne place la noi înșine, dar nu de dăm seama de acest lucru deoarece proiecția este un proces inconștient.  Acest lucru poate explica de ce uneori avem reacții negative puternice și aparent inexplicabile față de alte persoane.

Oamenii au tendința de a proiecta deoarece au trăsături sau defecte pe care nu le conștientizează sau nu le acceptă, așa că le proiectează asupra celorlalți pentru a evita confruntarea cu ele. Un exemplu în acest sens este partenerul care are fantezii sexuale cu alte femei, dar care își suspectează și acuză partenera de infidelitate pentru a evita confruntarea cu propriile gânduri de infidelitate.

Dacă stăm să ne gândim, este mult mai ușor să dăm vina pe ceilalți și să le judecăm defectele, la fel cum este mult mai ușor să ne îndreptăm antipatia înspre ceilalți, și nu înspre propria persoană. Nu este de mirare că uneori recurgem la astfel de mecanisme defensive, deoarece în acest fel ne protejăm stima de sine și ne menținem o imagine bună în legătură cu propria persoană.

Deși proiecția este un fenomen des întâlnit, nu toată lumea recurge la astfel de defense. Persoanele care își cunosc atât defectele, cât și calitățile, care se acceptă necondiționat în ciuda imperfecțiunilor, sunt mai puțin predispuse la proiecție. Din perspectiva lor, nu este nimic amenințător în a avea neajunsuri și slăbiciuni, astfel că nu este nevoie să le atribuie altora. În schimb, persoanele care au un nivel scăzut de introspecție și autocunoaștere, care nu conștientizează și nu își asumă propriile neajunsuri, sunt mai predispuse la proiecție.

Ce putem face în cazul în care ne dăm seama că avem tendința de a proiecta este să privim în interiorul nostru și să ne întrebăm care sunt motivele pentru care facem asta. Un punct de pornire ar fi să ne întrebăm la modul cel mai sincer ce credem despre noi înșine. Poate sunt aspecte care ne displac profund, pe care nu le putem accepta? Poate că am vrea să fim într-un anumit fel, dar în realitate suntem exact opusul? Printr-o atitudine de curiozitate și detașare, putem să ne observăm propriile reacții și comportamente și să ne dăm seama dacă ce vedem la celălalt este ceva ce am negat și respins la noi înșine.

Este normal să ne dorim să ne protejăm de experiențe și emoții negative și dureroase, dar atunci când această protecție se transformă în proiecție, poate că este momentul să facem puțină introspecție și să încercăm să înțelegem de ce facem asta. Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului pentru a te înțelege mai bine, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Raluca Liștea

0736.177.407

raluca.listea@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro