La an nou, tot eu

Pentru cei mai mulți dintre noi începutul de an este un prilej de a o lua de la capăt, de speranță, de optimism, de a ne propune lucruri, obiective sau a ne mai da încă o șansă la cele vechi.

Speranța (încrederea în mai bine) este un lucru benefic, util. Este bine să o hrănim, să o cultivăm, să o menținem la un nivel ridicat. Este acel element care ne dă puterea să continuăm, să mai încercăm – însă speranța nu este mereu suficientă, iar încercările repetate și nereușite o fac să scadă – ajung să mă îndoiesc de posibilitatea reușitei sau de mine cu totul.

Ce mă ajută dincolo de încredere, optimism?

  • Să mă uit realist la cum anume am încercat până acum. Să văd ce a funcționat și ce nu. Chiar dacă nu este confortabil și vine cu emoții mai puțin plăcute.
  • Să îmi dau voie să încerc în moduri noi, în feluri pe care nu le-am mai testat până acum.
  • Să îmi permit să am răbdare și să fac mai degrabă pași mici – schimbarea nu vine în momente fixe, la decizia noastră. Ea se insinuează treptat, prin lucrurile mici pe care le facem diferit, prin modul din ce în ce mai constant prin care gândim și ne comportăm altfel.

O tehnică care ne poate ajuta este START-STOP-CONTINUĂ.

START – ce aș putea să fac diferit? Ce nu am încercat până acum?

STOP – ce ar trebui să opresc? Ce am făcut până acum și nu a funcționat?

CONTINUĂ – ce am făcut și a funcționat? Ce păstrez pentru mai departe?

Fă câte o listă cu fiecare categorie și apoi ține-te de ea. În pași mici, constanți.

Iar daca ai nevoie de ajutor, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea si primele 3 lectii sunt gratuite. Poti face o programare la unul din numerele de telefon pe care le gasesti la sectiunea de Contact de pe site.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

La multi ani! Și un An nou mai bun!

Psihoterapeut Ileana Matei

0726.112.161

ileana.matei@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro