La ce sa te astepti cand vii cu copilul la psiholog

Din fericire, in Romania ultimilor ani, accesul la serivicii psihologice destinate familiei si copilului a devenit mai usor si mai la indemana. Atunci cand in viata copilului nostru apar lucruri care ne ingrijoreaza, cautam ajutor specializat pentru a gasi solutii optime.

Care sunt lucrurile la care sa te astepti cand doresti serviciile unui psiholog?

– cel putin prima programare va avea loc fara prezenta copilului. Poate suna absurd, insa pentru o evaluare temeinica este necesar ca psihologul sa cunoasca familia acestuia, dinamica relatiilor din familie precum si perspectiva fiecarei persoane asupra copilului. Daca este posibil, psihologul va insista sa cunoasca ambii parinti precum si ingrijitorii copilului (bona, bunica, etc). Perspectiva fiecaruia dintre cei implicati direct in viata si educatia copilului conteaza foarte mult, cu atat mai mult cu cat parerile adultilor despre “problema” sunt deseori foarte diferite.

– daca este posibil, psihologul va solicita informatii si de la cadrele didactice active in viata copilului

– daca doresti o evaluare a nivelului de dezvoltare a copilului, solicita expres psihologului acest lucru. Nu toti psihologii care lucreaza cu copii realizeaza evaluari complexe, care presupun teste standardizate si multiple intalniri doar pentru evaluare. Daca scopul solicitarii serviciilor psihologice este unul psihoterapeutic, psihologul va evita supunerea copilului prin stresul suplimentar al evaluarii complexe, preferand sa evalueze minimal nivelul de dezvoltare si sa intervina mai degraba pe “problema”.

– copiii la varste foarte mici, sub sase-sapte ani, vor avea parte de interventie minima din partea psihologului. Specialistul va prefera sa realizeze interventia prin parinti/bunica, etc, care petrec mult mai mult timp cu copilul si cu care acesta are o relatie de atasament. Interventia directa a specialistului cu copilul creste exponential cu varsta.

– copilul este adeseori “simptomul” familiei. Asteapta-te sa fii solicitat la schimbari semnificative tu insuti ca adult, impreuna cu toti adultii activi din viata copilului. In functie de problematica si de varsta copilului, o schimbare adecvata si radicala in mediu si stil parental, amelioreaza problema copilului foarte, foarte mult. Multi parinti au impresia ca pot aduce copilul la psiholog si ca acesta “va rezolva” copilul si-l va reda familiei sanatos, cuminte si cu abilitati perfecte de a gestiona emotiile si a face fata situatiilor. Nu poti arunca un cartof racorit in aceeasi ciorba fierbinte. In copiii nostri si problemele lor, se oglindesc propriile noastre limite si dificultati. Copiii nostri seamana cu noi, gestioneaza problemele cum le gestionam noi, ne mostenesc genetic structurile de personalitate si invata de la noi anxietatea, furia, deprimarea, agresivitatea sau modul defectuos de a gestiona situatiile de criza.

– pe masura ce creste, copilul este expus unor medii asupra carora controlul parental devine din ce in ce mai limitat: scoala, prieteni, rude, etc. Astfel, cresc provocarile si influenta parentala pare ca se diminueaza. Adevarul este insa ca un copil cu un atasament securizant si cu o relatie de comunicare activa cu parintii va spune parintilor provocarile cu care se confrunta si va invata de la acestia modalitati de a le gestiona eficient. Mediul scolar insa isi va pune amprenta asupra copilului ca vrem sau nu, astfel ca unele dintre probleme vor fi mereu mentinute de lucruri la care nu avem acces sau nu le putem schimba.

– este de evitat perfectionismul: multi parinti vor copii perfecti care sa se descurce eficient in orice situatie, sa invete bine, sa fie sanatosi, sa asculte, sa aiba prieteni, sa-si gestioneze emotiile, etc. Adevarul este ca perfectionismul este o capcana periculoasa. Noi insine nu suntem perfecti si traim intr-o lume imperfecta. Perfectionimul ne face nemultumiti si lipsiti de bucuria fiecarei zile, cu bune si rele, expunandu-se astfel unei presiuni care ne uzeaza pe noi dar si pe cei din jur.

– problema prezentata de adult s-ar putea sa nu fie o problema si pentru copil, care accepta situatia respectiva si nu-si doreste schimbarea. De aici pot aparea dificultati, insa cu interventie eficienta obiectivele pot fi schimbate spre un scop general si anume starea de bine a copilului si a familiei.

Un lucru important este si momentul oportun vizitei la psiholog. Multi parinti amana mult prea mult ajutorul specializat in timp ce alti parinti se ingrijoreaza de orice detaliu mic, neavand curaj sa abordeze problema. Din fericire, un parinte atent va observa cand copilul traieste un stres mai mare, cand dispozitia lui afectiva este diferita pentru prea multa vreme sau cand starea de sanatate se inrautateste fara cauze medicale evidente, si va cauta ajutor specializat la timp.

Te asteptam cu drag.

Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe informatii, acceseaza pagina de Contact a siteului si fa o programare. Psihoterapia se poate face si online, avand mai multe detalii AICI. Totodata, iti poti impartasi dificultatile pe forumul siteului, unde poti afla despre cum vad alte persoane problema si despre cum i-a ajutat psihoterapia.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Simona Chiriluta
www.psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro