Nevoia de control – prieten sau dusman?

Una dintre nevoile de baza ale omului este nevoia de control, adica de a gasi o legatura intre ceea ce face si consecintele comportamentului sau. De fapt, aceasta nevoie nu este specific umana, si animalele avand nevoie sa isi controleze mediul pentru a putea supravietui. Daca aceasta legatura nu ar exista s-ar ajunge la ceea ce numesc psihologii neajutorare invatata. Am invata ca indiferent ce facem, nu putem obtine ceea ce ne dorim, este deci zadarnic sa mai incercam. De aceea, faptul ca reusim in mare parte sa manipulam mediul ne ofera o siguranta, o incredere si ne predispune sa incercam in continuare sa obtinem lucrurile importante pentru noi, de la hrana la o relatie romantica.

Intrebarea pe care merita sa ne-o punem este “Cand nevoia de control devine excesiva?”. Uneori nevoia de control ne poate afecta calitatea vietii, dar chiar si asa, in primul rand este important sa o acceptam si sa o intelegem. Steven Hayes, fondatorul terapiei prin acceptare si angajament (ACT), marturiseste cum incearca de fiecare data sa normalizeze nevoia de control a clientilor sai. Astfel, daca acestia sustin ca “Sunt obsedat de control” sau “Asa sunt eu, mai OCD-ist”, Hayes le aminteste ca intr-o masura mai mica sau mai mare toti ne dorim sa detinem controlul si este perfect normal. Problema apare cand vrem sa controlam ceea ce nu sta in puterea noastra, iar in demersul acesta de a obtine controlul ne ingradim libertatea si nu ne mai bucuram de viata. O sa enumar mai jos cateva situatii in care nevoia de control exagerata poate sa ne afecteze viata si sanatatea mentala.

Controlul evenimentelor externe

Chiar daca putem avea o anumita influenta asupra evenimentelor externe, controlul total nu exista iar obtinerea lui este o experienta extenuanta si futila. De exemplu, putem intr-o oarecare masura sa prevenim o boala grava, printr-un stil de viata sanatos, dar nu putem controla daca o sa avem sau nu boala respectiva. Mai mult, sansele ca la un moment dat sa ne confruntam cu probleme de sanatate sunt foarte mari, de aceea incercarea de a controla in totalitate acest lucru mai degraba ne creeaza o anxietate mare decat sa ne ajute. Mergand si mai departe, unele persoane isi doresc sa obtina o garantie ca nu se vor confrunta cu moartea, garantie care practic nu exista. In fata unui eveniment cu care ne vom intalni mai devreme sau mai tarziu, dorinta de a sti sigur ca n-o sa murim ne poate face sa minimizam importanta certitudinii ca acum, in momentul prezent, suntem in viata.

Controlul experientelor interne

Propriile emotii, ganduri, senzatii sau experiente interne nu pot fi controlate intru totul. Acest lucru ne poate speria si sa ne amplifice starile cand ne confruntam cu emotii precum anxietatea, tristetea sau panica. Neacceptarea experientelor interne ne face de multe ori sa recurgem la metode nesanatoase de a le evita (precum consumul de alcool, droguri, cautarea reasigurarii, compulsii sau alte comportamente daunatoare pe termen lung) si sa ne autoetichetam ca fiind “slabi” sau “inferiori” daca le simtim. Asteptarea sa ne controlam toate gandurile, emotiile sau trairile este nerealista si ne impiedica sa ne raportam sanatos la starile noastre. De exemplu, in tulburarea obsesiv-compulsiva, credinta ca “Ar trebui sa imi controlez gandurile” mentine obsesiile, le ofera o mai mare putere asupra celui care le experimenteaza si poate declansa o puternica frica sau vinovatie.

Controlul propriei persoane

Nevoia de control exagerata se poate manifesta in raport cu propria persoana, astfel incat unii dintre noi isi doresc extrem de mult sa aiba un comportament perfect, sa lase tuturor o impresie buna si sa se asigure ca nu exista nimic de reprosat vis-a-vis de noi insine. Chiar daca prin acest control reusim uneori sa evitam experiente dureroase, cum ar fi confruntarea cu imaginea pe care o am despre mine ca as fi imperfect, strategia de a parea perfect ne poate consuma extrem de mult si ne face de multe ori sa pierdem din autenticitate. De exemplu, in anxietatea sociala, frica de a nu fi judecat sau criticat poate conduce la o rigiditate si lipsa de autenticitate, nelasand decat foarte putin loc naturaletei. Cum spunea filozoful francez François de la Rochefoucauld, “Nimic nu ne impiedica mai mult să fim naturali decat dorinta de a parea ca suntem”.

Controlul celorlalti

Daca comportamentul propriei persoane poate fi intr-o masura manipulat si controlat, cand vine vorba de controlul comportamentelor celorlalti, acest lucru este mult mai greu de obtinut. Unii dintre noi incearcam sa ne asiguram ca celalalt se va comporta conform propriilor nevoi si dorinte si ne este greu sa toleram situatiile cand asta nu se intampla. Relatiile interpersonale au astfel de suferit, se poate recurge la strategii nesanatoase precum amenintari, manipulari sau comportamente violente si pe termen lung nevoia de control are mai multe costuri decat avantaje. De exemplu, un partener gelos se va linisti cand ii va interzice persoanei iubite sa se vada cu altii sau cand ii citeste acesteia mesajele dar pe termen lung relatia va deveni din ce in ce mai nesatisfacatoare.

Daca consideri ca nevoia de control iti creeaza dificultati si ai nevoie de indrumare pentru a te impreteni cu ea, te asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, dar daca nu poti ajunge, intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii acceseza pagina de Contact a site-ului si realizeaza o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Alexandra Pacurar

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro