Noi nu suntem gândurile noastre. De ce este important să ne observăm gândurile.

De multe ori viața noastră mentală este mult mai dinamică decât putem noi să ne dăm seama. În fiecare zi o mulțime de gânduri tranzitează mintea noastră. Unii suntem mai conștienți de prezența lor, iar alții mai puțin conștienți, însă acest lucru nu face ca gândurile să apară cu o frecvență mai redusă, ci mai degrabă le face să fie mai ușor sau mai greu de identificat și de depistat.

Dat fiind acest trafic intens de gânduri care are loc la nivelul minții noastre, este de înțeles de ce, de multe ori, nu reușim să recunoaștem cum ne afectează viața externă, cum sunt acestea responsabile pentru ceea ce noi simțim ori trăim.

Ajungem să fim atât de obișnuiți cu acest zgomot de fundal generat de gândurile noastre, încât nu ne mai întrebăm dacă conținutul lor este într-adevăr adevărat sau nu și nu de puține ori avem tendința de a ne identifica cu acest conținut, oferindu-i astfel credibilitate și ajutându-l să devină un adevăr general valabil și aplicabil în viața noastră, un conținut care în final ajunge să ne conducă viața.

Când ne raportăm la gândurile care generează emoții disfuncționale, la acele gânduri negative și iraționale, putem să spunem că ajungem să fim blocați într-un cerc vicios al propriilor gânduri negative, iar de aici este foarte greu să observăm imaginea generală, de ansamblu, și să fim conștienți de puterea pe care o exercită gândurile asupra noastră.

Pentru a scăpa din capcana gândurilor negative este bine să punem distanță între persoana noastră și gândul nostru, să înțelegem că noi nu suntem definiți de gândurile noastre, ci noi ne definim propriile gânduri.

Observarea propriilor cogniții ne ajută să înțelegem că puterea stă în mâinile minții noastre, ci nu în gândurile care se plimbă prin ea nestingherite. Procesul nu este unul ușor, în special atunci când nu avem obiceiul de a ne monitoriza propriile gânduri, însă este unul cu efect pe termen lung deoarece ne face mai conștienți de impactul pe care îl au gândurile asupra sănătății mentale și implicit asupra calității vieții noastre.

La finalul zilei, adevărul este că gândurile sunt doar gânduri, care nu au mai multă libertate de circulație decât noi le permitem.

Dacă aveți nevoie de sprijin în gestionarea gândurilor voastre, vă așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizați o programare.

NOU! Accesați gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă doriți și interacțiune cu un psiholog vă puteți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Larisa Paul

0737 039 446

larisa.paul@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

(Phote credit: Andrea Costantini)