Oare este psihoterapia cognitiv-comportamentală potrivită pentru mine?

Multe persoane se întreabă care este psihoterapia cea mai potrivită pentru ei dintre multitudinea de psihoterapii disponibile în această perioadă.

Dacă vrei să stii în ce măsură psihoterapia cognitiv-comportamentală este potrivită pentru tine și problema cu care te confrunți te invit să citesti în continuare.

Psihoterapia cognitiv-comportamentală este o terapie care se concentrează pe modul în care gândurile și comportamentele noastre influențează emoțiile și starea noastră generală de bine. În numeroase studii, acest tip de terapie s-a dovedit a fi cel mai eficient pentru tratarea tulburărilor ca anxietatea, tulburarea obsesiv-compulsivă, depresia, tulburările alimentare și alte probleme de sănătate mintală.

Iată câteva întrebări pe care ai putea să ți le pui pentru a afla dacă terapia cognitiv-comportamentală ți se potrivește:

Am nevoie de un proces terapeutic structurat și organizat?

Acest tip de terapie implică un plan de tratament structurat și se concentrează pe obiective specifice. Acestea te ajută să îți observi progresul și să ai o imagine mai clară asupra parcursului tău către vindecare.

Desigur, dacă dorești să discuți cu terapeutul tău o chestiune nouă, ceva ce a intervenit în viața ta, dar nu face parte din obiectivele tale, acest lucru va fi întotdeauna prioritar.

Deși urmăresc o structura clara, terapeuții care practică terapia cognitiv-comportamentală sunt flexibili și empatici.

Sunt pregătit să lucrez într-un mod susținut pentru a îmbunătăți starea mea de sănătate mintală?

Terapia cognitiv-comportamentală implică schimbarea automatismelor mentale. Din acest motiv va fi necesară repetiția și un exercițiu persistent. Terapeutul tău te va ajuta să înțelegi tehnicile și practicile pe care e necesar să le aplici ca să schimbi gândurile și comportamentele disfuncționale, dar va fi nevoie de un oarecare efort zilnic din partea ta pentru a îmbunătăți starea de bine. Terapia cognitiv-comportamentală are loc în fiecare zi, nu doar o doar o oră pe săptămînă, în cabinet.

Sunt dispus să confrunt gândurile și comportamentele mele disfuncționale?

TCC te învață sa îți identifici gândurile și comportamentele disfuncționale și să le dezbati, așa încât să îți convingi mintea de adevăr prin argumente, dovezi, dar și prin experimentare.  

Dacă ești dispus să explorezi aceste aspecte și să te expui în mod treptat și sigur la situațiile care îți provoacă teamă, acest tip de terapie este potrivit și foarte util pentru tine. Dacă ai mai multe întrebări cu privire la psihoterapia cognitiv-comportamentală sau la problema ta, te așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 lecții sunt gratuite. Poți face o programare la unul din numerele de telefon pe care le găsești la sectiunea de Contact de pe site.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Sandra Voicu

0729.007.831

sandra.voicu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro