Prietenia într-o relație

Este binecunoscut faptul ca orice cuplu se confruntă cu dificultăți și probleme. Dar oare cum reușesc unele căsnicii să facă față cu succes acestora? Nici macar relațiile fericite nu sunt intotdeauna perfecte. Persoane care spun că sunt foarte mulțumite una de cealaltă au diferențe de temperament, de interese și de valori familiale. Conflictele există și sunt destule. Se ceartă, la fel cum fac și cei cu relații nefericite, pentru bani, slujbe, copii, treburile casei, sex și rude. Misterul constă în felul în care depășesc cu îndemânare aceste dificultăți și reușesc să își păstreze relația fericită și echilibrată. Acestea sunt cuplurile inteligente emoțional.

Studiile arată un adevăr simplu: relațiile și căsniciile fericite se întemeiază pe o prietenie trainică. Prin aceasta se înțelege respect reciproc și bucuria de a fi împreună cu celălalt. Acești parteneri se cunosc îndeaproape unul pe celălalt, cunosc extrem de bine ce-i place sau ce nu-i place celuilalt, care îi sunt trăsăturile de personalitate definitorii, ce speranțe și ce visuri are. Au un respect profund unul pentru celălalt și își exprimă această apreciere nu atât prin fapte mărețe, cât mai ales prin gesturi mărunte, de zi cu zi. Prietenia menține vie flacăra iubirii, deoarece protejează partenerii de sentimentele de dușmănie pe care le-ar putea avea unul față de celălalt. Cei care reușesc să mențină o relație de prietenie în ciuda neînțelegerilor și nemulțumirilor inevitabile ale unei vieți de cuplu, au parte de așa-numitul „sentiment pozitiv generalizat”, un concept propus inițial de către psihologul Robert Weiss, de la Universitatea din Oregon. Acesta se referă la faptul că, toate gândurile pe care fiecare le are despre celălalt și despre căsnicia lor sunt atât de generalizate, încât acestea reușesc să ia locul sentimentelor negative. Ar fi nevoie de un conflict foarte important pentru ca ei să-și piardă echilibrul în cuplu. Pozitivitatea lor îi detemină să se simtă optimiști unul față de celălalt și față de căsnicia lor, să aibă așteptări pozitive de la viața petrecută împreună și să își acorde reciproc încredere.

Un alt mod de a privi acest sentiment pozitiv generalizat este asemănător teoriei „set point” utilizată în tehnicile de scădere în greutate. Conform acestei teorii bine cunoscute, organismul are o greutate „prestabilită” pe care încearcă să și-o mențină. Datorită homeostaziei, indiferent de cât de mult veți încerca să slăbiți, organismul dvs are o puternică tendință de a oscila în jurul acestei greutăți. Doar resetând metabolismul organismului dvs (prin exerciții fizice regulate, să spunem), restricția alimentară poate cu adevărat să ducă la o pierdere definitivă în greutate. Într-o căsnicie, pozitivitatea și negativitatea funcționează pe același principiu. Odată ce căsnicia dvs este „setată” la un nivel ridicat de pozitivitate, va fi nevoie de mai multă negativitate pentru a destabiliza relația dvs decât dacă punctul de referință ar fi fost mai scăzut. În cazul în care relația dvs devine copleșită de negativitate, ea va fi mult mai dificil de remediat.

Cele mai multe căsnicii încep de la un nivel de referință atât de ridicat, încât cu greu își pot imagina cei doi parteneri că relația lor se va deteriora vreodată. Cu toate acestea, mult prea des, această stare nu se păstrează. Cu timpul, iritarea, resentimentele și furia iau proporții, ajungându-se într-un moment în care prietenia devine mai degrabă un lucru abstract. Cei doi pot pretinde că nu este așa, însă nu aceasta este realitatea lor cotidiană. În cele din urmă, sfârșesc având un „sentiment negativ generalizat”. Totul ajunge să fie interpretat din ce în ce mai negativ. Cuvintele rostite pe un ton neutru sunt considerate atac la persoană.

Dacă vă doriți să mențineți sau să recâștigați o căsnicie sau relație fericită, va asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizati o programare.

NOU! Accesati gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doriti si interactiune cu un psiholog va puteti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu

0746 211 896

ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro