Provocarile traitului in strainatate

Numarul persoanelor care aleg sa traiasca in alta tara decat tara de origine este in crestere si desi de multe ori decizia de a pleca din tara vine cu destule avantaje, adaptarea la o noua cultura nu este lipsita de provocari. Aceste provocari pot uneori sa afecteze buna functionare a persoanelor proaspat mutate si sa apara simptome specifice anxietatii si depresiei. Mai jos, voi enumera cateva aspecte legate de traitul in strainatate, care sunt principalele probleme pe care e nevoie sa le luam in calcul atunci cand alegem sa traim in alta tara si ce solutii exista.

1. Nevoia de suport social

Lipsa suportului social reprezinta un factor de risc pentru sanatatea persoanelor plecate in strainatate. Faptul ca acestea sunt departe de prieteni si familie si fac eforturi constante sa mentina relatii bune cu acestia, dar in acelasi timp incearca sa isi construiasca relatii sociale in noua tara, poate parea cel putin la inceput foarte coplesitor si greu. Diferentele reale sau percepute intre ei si „ceilalti” duc uneori la un sentiment de lipsa de apartenenta, apoi la o izolare care pe termen lung intareste si mai tare acel sentiment. De aceea, suportul social, care probabil in tara de origine era solid, are de suferit odata cu mutarea si e nevoie de eforturi considerabile pentru a construi noi relatii si a le mentine. A incerca pe cat posibil sa eviti izolarea poate fi, deci, un prim pas important.

2. Cunoasterea si acceptarea noii culturi

Adaptarea la o noua cultura se poate face intr-un ritm mai rapid sau mai lent si in functie de unele trasaturi de personalitate. Studiile arata ca deschiderea ca trasatura de personalitate si empatia culturala joaca un rol important in adaptare. Deschiderea reprezinta flexibilitatea cu care individul abordeaza noile obiceiuri, norme si valori ale tarii in care s-a mutat, iari empatia culturala presupune a aprecia si a lua in considerare asemanarile si diferentele noii culturi in comparatie cu propria cultura. Astfel unele persoane se pot simti relativ confortabil cu normele, credintele si comportamentele persoanelor din jur, chiar daca sunt diferite de ale lor. In schimb altele vor trai un disconfort mai mare cand sunt expusi la aceste diferente si chiar s-ar putea sa raspunda uneori intr-o maniera pe care persoanele din jur ar considera-o insensibila / incorecta. Partea buna este ca indiferent daca trasaturile de personalitate sunt relativ stabile, cu eforturi pot fi ajustate, iar cultivarea empatiei culturale si exersarea unei mai mari deschideri pot influenta pozitiv adaptarea.

3. Limba

Cunoasterea prealabila a limbii tarii in care te muti sau invatarea ei imediat dupa mutare joaca un rol important in adaptare, chiar mai important decat trasaturile de personalitate. Insa de foarte multe ori o limba noua poate fi dificil de invatat, exista nuante si particularitati pe care daca nu esti vorbitor nativ e greu sa le surprinzi, iar efortul constant de a exprima ceea ce gandesti, simti si doresti este costisitor in ceea ce priveste propriile resurse. Abilitatea de a comunica este importanta indiferent de context (profesional, personal, cand apelezi la servicii, etc.), insa in procesul de invatare si mai important este ca presiunea de a vorbi corect sa nu te impiedice din a exersa. Daca perfectionismul, evaluarea globala a propriei persoane sau toleranta scazuta la frustrare intervin, procesul se ingreuneaza mult mai mult si te indeparteaza de scopul propus. De aceea, este recomandat sa se investeasca timp si efort in invatarea limbii, insa in acelasi timp sa se scada anxietatea cu privire la propria performanta.

4. Modalitati de coping

Cand vorbim de coping, ne referim la mecanismele prin care cineva face fata distresului si problemelor cu care se confrunta. Strategiile se impart in doua mari categorii: coping orientat spre probleme si coping orientat spre emotii. Noi folosim atat modalitati de coping din prima categorie, cat si din a doua. Unele modalitati de coping pot fi mai potrivite, altele pot sa afecteze adaptarea. De exemplu, a rezolva probleme intr-un mod planificat si organizat, a regandi situatia in termeni realisti, rationali sau a discuta despre obstacolele pe care le ai cu cineva care locuieste de mai mult timp in tara in care te-ai mutat se considera a fi modalitati productive. In schimb, evitarea confruntarii cu problemele aparute, distragerea excesiva, procrastinarea sau ventilarea emotionala fara orientare spre solutii sunt asociate cu nivele mai ridicate de stres.

Daca locuiesti in afara tarii si ai nevoie de indrumare si sustinere din partea unui psiholog roman, intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si realizezi o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Alexandra Pacurar

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro