Puterea transformatoare a suferinţei: creşterea post-traumatică

,,În mijlocul iernii, am descoperit în mine o vară invincibilă”, afirma Albert Camus, facând referire la abilitatea noastră înnăscută de a ne adapta şi de a învăţa din experienţă.

Când ne confruntăm cu evenimente generatoare de distres psihologic marcant, pare dificil sau chiar imposibil să găsim sensul în ceea ce trăim. Trauma nu este însă o sentinţă pe viaţă; se întâmplă adesea să avem o perspectivă nouă, revigorată, complexă şi generatoare de sens şi emoţii pozitive în urma traversării unei perioade dificile.

Creşterea post-traumatică reprezintă schimbarea psihologică pozitivă care apare în urma trăirii unei crize de viaţă sau a unui eveniment perceput ca fiind traumatic de către o persoană, indiferent de natura acestuia; poate fi vorba, de exemplu, de pierderea cuiva drag, o boală gravă, un accident sau un abuz la care am fost supuşi. Această creştere se oglindeşte în schimbarea filozofiei de viaţă a persoanei, generând o apreciere mai mare a vieţii per ansamblu, relaţii mai sănătoase cu cei din jur, potenţarea sentimentului puterii personale sau o înţelegere spirituală mult mai profundă a vieţii.

Cele mai multe persoane care au trăit astfel de evenimente în urma cărora au experimentat o creştere personală exponenţială le percep ca pe un adevărat “cutremur psihologic” şi viziunea lor asupra lumii se scindează între perioada de dinainte de eveniment şi cea de după acesta.

Care sunt factorii care pot facilita progresul în contextul prăbuşirii structurilor fundamentale ale sinelui ca urmare a trăirii unei traume? Nenumărate cercetări arată faptul că suportul social de care beneficiem joacă un rol extrem de important în recuperarea noastră psihologică; nu mai puţin importanţi sunt factori precum deschiderea noastră spre experienţă, existenţa unui spaţiu psihologic în care să exprimăm şi să procesăm emoţiile dureroase pe care le resimţim – o relaţie terapeutică poate fi un loc sigur din punct de vedere psihologic în care să putem face asta, optimismul şi disponibilitatea de a reflecta la ceea s-a întâmplat, cu scopul rescrierii naraţiunii vieţii noastre.

Un paradox în ceea ce priveşte creşterea post-traumatică este faptul că aceasta poate coexista cu suferinţa, cele două neexcluzându-se reciproc. Îmbrăţişând complexitatea trăirilor psihologice pe care le avem în cele ce urmează traumei, suntem arhitecţii unei noi vieţi, una construită conştient de-a lungul procesului de găsire a sensului în suferinţă.

Indiferent de natura evenimentelor traumatice pe care le-ai trăit, adu-ţi aminte că eşti mult mai mult decât ceea ce ţi s-a întâmplat şi că în timp, suferinţa poate da naştere celei mai frumoase transformări din viaţa ta.

Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Anca Nemțeanu

0744.583.945

anca.nemteanu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro