Repetitia in terapie, cheia catre succes

Foarte des, repetitia in terapie este privita ca fiind inutila si multi clienti se plang de faptul ca deja au parcurs aceste informatii, le stiu, si nu considera ca mai este nevoie sa le revada. De aceea, incercati sa comparati repetitia in terapie cu un exercitiu la pian. Se exerseaza aceeasi gama, de sute de ori pana devine reflex si pianistii pot canta si cu ochii inchisi.

E greu? Da. E obositor, cateodata plictisitor? Da.

In acelasi timp, scopul este acelasi. Crearea unor noi moduri de a gandi care sa ne ajute si sa ne faca sa ne simtim mai bine (cant o melodie mult mai frumos si mai bine).

Si, in timp ce pianul este o optiune, sanatatea mintala este mult mai importanta si ne ajuta pe termen lung. Exercitiul ne scoate din zona de confort, clar! Ne pune fata in fata cu fricile de care, in mod intuitiv, fugim! De aceea, este nevoie sa ne reamintim, cat de des putem, faptul ca scopul este unul mai important si cu rezonanta pe termen lung.

Cand invatam sa scriem, facem pagini intregi cu litera a, b pana la z. Ne gandeam mult la fiecare cerculet, codita… Acum, scriem din reflex fara nicio ezitare. Ceea ce e mult mai usor in acest proces este faptul ca nu stiam sa scriem inainte. Invatarea merge pe un teren viran, fara alte informatii care sa vina sa puna la indoiala modul in care se scrie litera a.

In terapie venim si punem la indoiala acest lucru. A-ul asa cum l-am invatat este irational, ne face rau, ne da emotii puternice si dezadaptative negative. Avem argumente, stim de ce a nu este adevarat, este irational. Si totusi, nu este suficient. Este nevoie sa repetam, des, zilnic, de ce a nu este adevarat. Este un a irational peste care sa vina informatia rationala. Si avem nevoie, din nou, de pagini intregi cu a – rational. Nu prea ne mai vine, dupa scoala generala, sa facem din nou pagini intregi. Pare nenatural. Avem prejudecati: ‘De ce sa mai stau eu acum sa repet? Ce, mai sunt copil? Am inteles o data, gata! Ar TREBUI sa imi treaca.’

Si ne oprim din a face, ceea ce este necesar pentru orice proces de invatare, indiferent de varsta: REPETITIA.

Daca si tu te confrunti cu astfel de probleme si iti doresti sa scapi de ele, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizezi o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Roxana Dinu (Niculescu)

0722.762.805

roxana.niculescu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro