Restructurarea cognitivă poate transforma mintea ta

Gândurile negative iraționale au un impact puternic asupra emoțiilor și comportamentelor noastre, ducând adesea la stări de anxietate, depresie sau la o stimă de sine scăzută. Restructurarea cognitivă este o tehnică fundamentală în terapia cognitiv-comportamentală prin care ne propunem să schimbăm credințele distorsionate cu unele raționale și, dacă este concordant cu realitatea, pozitive.

Restructurarea cognitivă presupune următorii pași:

1. Identificarea și evaluarea gândurilor noastre negative automate. Aceste gânduri conțin distorsiuni cognitive, cum ar fi catastrofarea, citirea viitorului, etichetarea, suprageneralizarea, etc.

2. Odată identificate, următorul pas este confruntarea acestor gânduri negative, examinând dovezile existente. De exemplu, dacă experimentezi anxietate socială și crezi următoarea idee: “O să mă fac de râs la petrecere”, vom pune sub semnul întrebării validitatea sa prin câteva întrebări:

– Ce dovezi am pentru a susține această gândire? Cum pot eu să știu cu certitudine ce se va întâmpla într-o situație viitoare?

– De câte ori m-am făcut de râs la petreceri înainte? De câte ori am fost în situații sociale, dar nu m-am făcut de râs?

– Care sunt câteva scenarii alternative care ar putea să se întâmple?

Prin confruntarea cu gândurile negative în acest fel, poți învăța să îți recadrezi gândurile și să dezvolți răspunsuri adaptive la situațiile stresante. Pe măsură ce îmbrățișezi argumentele, vei observa o reducere semnificativă a simptomelor de anxietate și depresie, precum și îmbunătățiri în starea ta generală.

3. Restructurarea cognitivă necesită repetiție și exercițiu. Doar pentru că am ajuns la o idee rațională, nu înseamnă că mintea noastră o va adopta imediat, uitând de modul de gândire pe care l-a practicat timp îndelungat. Astfel este necesar ca noi să reamintim minții noua idee zilnic, sau chiar de câteva ori pe zi, timp de mai multe săptămâni, până ca aceasta să adopte noul mod de gândire.

Restructurarea cognitivă înseamnă cultivarea unei perspective cât mai realiste și echilibrate asupra vieții. Un terapeut specializat în psihoterapie cognitiv-comportamentală îți poate oferi îndrumare și sprijin pe tot parcursul acestui proces, ajutându-te să dezvolți abilitățile necesare pentru a confrunta și a schimba eficient modelele de gândire distorsionată.

Te așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 lecții sunt gratuite. Poți face o programare la unul din numerele de telefon pe care le găsești la sectiunea de Contact de pe site.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Sandra Voicu

0729.007.831

sandra.voicu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro