Ruminatiile: cum oprim iuresul gandurilor?

De multe ori atunci cand trecem printr-o problema, ne napadesc gandurile. Analizam, despicam firul in patru, cerem sfaturi de la cei din jur, sperand ca astfel sa gasim rezolvarea problemei respective.

Se intampla insa ca uneori aceasta analiza devine una excesiva, centrata pe regrete, temeri, in general pe aspecte negative. Ne gandim seara inainte de culcare, ne trezim dimineata si rumegam aceeasi problema. Incet dar sigur, suntem prinsi in iuresul gandurilor si tinuti captivi atat in ele cat si in emotiile care le genereaza. Cand se intampla asta, ne concentram exclusiv pe aspectele negative, punem intrebari fara raspuns, ne plangem de lucruri asupra carora nu actionam, devenim neimplicati in lumea reala din exterior.

De ce facem asta? Pentru ca ne gandim ca ne scapa ceva. Analizam la nesfarsit in speranta ca vom intelege logica din spatele unui lucru greu de acceptat pentru noi, sau pentru a ne pregati de probleme care ar putea aparea, dar si pentru a gasi cumva o finalitate. Sigur, reflectia asupra trecutului este importanta. Insa rumegarea gandurilor trece de asta si ne face sa ne simtim blocati si incapabili de a ne mai stapani gandurile.

Urmeaza apoi inevitabil un alt iures, emotional. Ne simtim deprimati, nelinistiti si iritabili. Ne este greu sa ne bucuram de viata, se amplifica autocritica, devenim plictisiti si usor de suparat, dormim putin si ne retragem din viata sociala. Iar de aici pana la depresie este doar un pas.

Ce este de facut?

– Invatam sa toleram incertitudinea. Paradoxal ea nu este un lucru negativ ci unul mai degraba neutru. Nu stim de ce a fost asa sau ce se va intampla. Presupozitiile nu ne ajuta.
– Acceptam ca oamenii se schimba, inclusiv noi. Ne schimbam punctele de vedere, simtim sentimente opuse sau amestecate in acelasi timp fata de aceeasi situatie sau persoana, experientele de viata ne modifica perspectivele.
– Acceptam realitatea asa cum este. Nu spunem ca ne place, ca e corect sau ca nu ne doare insa recunoastem lucrurile asa cum sunt de fapt.
– Invatam si acceptam ca nu toate lucrurile sunt logice, nu toate au sens si mai ales, viata nu este dreapta. Cautarea la nesfarsit dupa sens si dreptate ne duce la blocaj, nu la o finalitate.
– Mutam atentia de la analiza problemei la rezolvarea acesteia in lumea reala. Astfel, in loc sa ne simtim neputinciosi, ne simtim capabili de a rezolva lucrurile.

Ce fac cand nu pot opri gandurile?

Cand vrem sa oprim gandurile si nu reusim, pot fi de folos urmatoarele “trucuri”:

– stabilim un timp limita in care analizam situatia: “ma gandesc cinci minute si apoi imi permit sa merg mai departe”
– scriu gandurile si pastrez ce am scris: cand le voi reciti imi voi da seama ca sunt repetitive si ca de fapt nu descopar nimic nou
– deplasez atentia pe o experienta imediata, pe observarea elementelor din exterior sau pe respiratie.

Sigur, toate acestea par greu de facut insa nu este tocmai asa. Aici intervine ajutorul psihologului. Prin exercitii si tehnici adecvate, putem invata sa oprim gandurile si mai ales sa le inlocuim cu ganduri rationale. Psihoterapia cognitiv-comportamentala poate fi pentru tine solutia mult asteptata. Lupta cu gandurile este mai usoara cu cineva langa tine. Cere ajutorul familiei si prietenilor si apeleaza la ajutor specializat.

Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe informatii acceseaza pagina de Contact a siteului si realizeaza o programare. Psihoterapia se poate face si online (mai multe detalii aici). Totodata, iti poti impartasi dificultatile pe forumul siteului, unde poti afla despre cum vad alte persoane problema si despre cum i-a ajutat psihoterapia.

Psiholog Simona Chiriluta
www.psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro