Fie ca tu sau cineva drag a trecut deja printr-o nastere, fie te pregatesti pentru asta, e foarte important sa stim ca emotiile unei femei care a nascut sunt foarte fragile. Inca din timpul sarcinii femeia gravida se confrunta cu multe schimbari emotionale iar lucrurile continua in acest fel si dupa nastere.
Care sunt in general dificultatile intampinate?
In primul rand femeia lauza se confrunta cu dificultati somatice, respectiv recuperarea fizica dupa nastere (care presupune durere si disconfort), furtuna hormonala, furia laptelui sau probleme cu alaptarea, oboseala, lipsa de somn sau somn intrerupt si lista poate continua.
In al doilea rand apar dificultati relationale. Este afectata intr-un fel sau altul relatia cu familia, cu tatal copilului, cu bunicii, cu ceilalti copii proprii. In plus, avem de ingrijit ceilalti copii iar la modul general, vorbim de o adaptare a tuturor la noul stil de viata, cu noul membru al familiei.
Din punct de vedere psihologic, proaspata mamica se confrunta cu adaptarea la noul rol de mama, cu activarea instinctului matern, si cu un mix emotional intre bucuria legata de venirea copilului, preocupari legate de ingrijirea bebelusului si ingrijorari privitoare la starea emotionala a celorlalti membrii ai familiei.
Care pot fi consecintele emotionale ale acestor dificultati aparute?
Poate aparea un sentimentul de coplesire, de parca totul ar fi prea mult.
Baby blue – o stare emotionala care poate aparea in primele 4-6 saptamani si care se manifesta ca o tristete greu de controlat cu episoade frecvente de plans, toleranta redusa la frustrare si irascibilitate.
De asemenea, poate aparea sentimentul de respingere a copilului (vazut inconstient ca sursa de disconfort). De aici multe femei resimt vina, nu inteleg ce se intampla si starea emotionala se degradeaza si mai mult.
Pe langa acestea, pot aparea si tulburari mai grave, care necesita urgent interventie psihoterapeutica, tulburari cum ar fi depresia post-partum (la aproximativ 3 luni dupa nastere), diferite tulburari anxioase sau chiar tulburare de stres postraumatic. Pentru sanatatea mamei dar si a bebelusului, este foarte important ajutorul psihologului.
Ce este de facut pentru a depasi aceste probleme emotionale?
-in primul rand sa ma astept la faptul ca anumite schimbari emotionale sunt normale
-sa nu le transform in capat de lume, intr-o tragedie: cum gandesc asa ma simt
-sa caut sa ma odihnesc
-sa aleg o persoana ale carui sfaturi sa le urmez pentru a evita controversele cu bunicile si prietenele binevoitoare (bine intentionate de altfel) care se intrec in a-mi da sfaturi: este important sa fie o persoana in care avem incredere si pe care o investim cu autoritate, de obicei medicul de familie / pediatrul copilului
-sa accept ajutorul unei persoane in care am incredere si cu care ma simt libera (sotul, mama, soacra, o sora, o prietena, etc)
-sa primesc vizitatori doar daca sunt pregatita. E ok sa spun si nu.
-sa caut ajutor specializat daca lucrurile degenereaza si simt ca nu mai pot controla emotiile
Unul dintre dusmanii mamicilor este amanarea. Speram sa trecem cu bine peste toate si nu cautam ajutor specializat, avand impresia falsa ca nu ne putem desprinde de casa si de bebelus. Adevarul este ca ne putem aloca un pic de timp; o mamica echilibrata inseamna un copil care se dezvolta frumos si armonios.
Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe informatii acceseaza pagina de Contact a siteului si realizeaza o programare. Psihoterapia se poate face si online (mai multe detalii aici). Totodata, iti poti impartasi dificultatile pe forumul siteului, unde poti afla despre cum vad alte persoane problema si despre cum i-a ajutat psihoterapia.
Psiholog Simona Chiriluta
www.psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro