Sensibilitatea la anxietate (Anxietatea de anxietate)

Atunci cand ai simtit ca iti bate inima mai tare sau ca ai palpitatii, te-ai gandit ca vei face un infarct? Cand ai avut o senzatie de nod in gat, ti-a trecut prin minte ideea ca nu vei mai putea respira deloc? Cand ai avut senzatii neplacute in corp le-ai interpretat ca un semn ca ceva foarte grav se intampla cu tine?

Daca ai raspuns cu da la aceste intrebari, este posibil sa te confrunti cu anxietatea de anxietate. O persoana care are aceasta sensibilitate la anxietate simte frica in legatura cu senzatiile si starile asociate cu anxietatea in sine, si astfel ajunge sa simta si mai multa anxietate.

Acest mecanism are la baza ideea ca anxietatea este un lucru daunator, grav si ca ea va duce la consecinte catastrofale, cum ar fi pierderea controlului, lesin, nebunie sau rusine extrem de intensa. Simtim anxietate atat in legatura cu aceste reactii din corp pe care le vedem ca pe un pe un pericol imediat, precum si cu faptul ca alti oameni si-ar putea da seama de ce se intampla cu noi. Majoritatea oamenilor mai au senzatii care fac parte din anxietate in diferite momente din viata lor (un interviu, o intalnire romantica, un moment important), dar daca nu au o sensibilitate la anxietate, vor interpreta aceste senzatii ca fiind neplacute, insa trecatoare si deloc periculoase.

A avea aceasta sensibilitate la anxietate si astfel a interpreta senzatiile din corp in mod gresit, irational, catastrofal, creste probabilitatea de a avea atacuri de panica. De asemenea, ea este relationata, impreuna cu alti factori (genetici, de mediu, experiente din trecut), cu un risc crescut spre a dezvolta tulburarea de panica, tulburarea de stres post-traumatic si diferite fobii.

Ce poti face pentru a reduce sensibilitatea ta la anxietate?

Incearca sa iti interpretezi senzatiile intr-un mod diferit. Cand vezi ca mintea ta merge inspre un scenariu catastrofal, incearca sa gasesti si alte posibilitati mai probabile care pot explica ceea ce simti. De exemplu, dimineata cand ai o senzatie de amorteala in mana stanga si te gandesti ca e posibil sa fie un semn de infarct sau paralizie, te poti gandi ca probabil ai dormit pe partea stanga si mana ta e doar putin amortita. Sau, atunci cand esti la munca si simti o durere de cap si nu reusesti sa te concentrezi, in loc sa ramai la ideea ca s-ar putea sa ai o tumoare pe creier, te poti gandi la factorii care te-au influentat peste zi si ca probabil stresul si alte lucruri te afecteaza acum. Ideea este sa poti vedea aceste simptome intr-o modalitate mai realista, reamintindu-ti de consecintele lor limitate.

Exercitii fizice si sport. Exercitiile fizice si anxietatea duc la consecinte similare: transpiratie, accelerarea batailor inimii, respiratie rapida. In timp ce facem miscare ne expunem la situatia de a ne simti inconfortabil, dar punem acele stari pe seama faptului ca ne-am pus corpul in miscare si asociem asta cu o stare de bine, cu efort facut pentru a trai un stil de viata sanatos. Astfel, atunci cand facem sport ne obisnuim cu acest disconfort si interpretam senzatiile noastre ca pe ceva temporar, controlabil si satisfacator si acest lucru ne va ajuta sa toleram mai usor senzatiile legate de anxietate.

Dobandind strategii cognitive si comportamentale, putem reduce aceasta sensibilitate pentru a nu ajunge la probleme psihologice intense. Daca te confrunti cu anxietatea de anxietate pe care iti este greu sa o controlezi sau cu o alta problema psihologica te asteptam cu drag la noi. Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, poti intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizezi o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Roxana Petrus

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro