Stigmatizarea sociala a modelelor care practica videochat

Mai toata lumea a auzit despre amploarea luata de fenomenul „modelelor de videochat” si cei mai multi dintre noi s-ar putea sa cunoasca una sau mai multe persoane care au decis sa aiba un astfel de job.

Ceea ce foarte putini dintre noi stiu este ceea ce se ascunde in „spatele cortinei” cand se opreste „show-ul”. Vom lua lucrurile incetul cu incetul, si vom incepe prin a intelege ce inseamna de fapt videochat-ul: „Video chat-ul este o forma de comunicare, platita sau gratuita, intre doua persoane, de regula prin intermediul unui webcam sau a unei camere video conectate la un computer”. In ce priveste varianta platita a videochat-ului, actiunea se desfasoara intre client si un model de videochat (denumit si operator de videochat, hostess online, model online). La randul sau, videochat-ul platit poate fi de mai multe feluri:

– cu un continut adult: in care modelele si clientii pot discuta intr-un cadru pivat subiecte erotice, cu caracter adult si pot avea scene de nuditate.
– cu un continut non-adult: in care modelele si clientii pot discuta intr-un cadru privat subiectele fara caracter erotic si nuditatea este exclusa. Aici videochat-ul se apropie de zona de online dating.

Ce presupune activitatea de videochat (adult streaming)? Conversatiile dintre modele si clienti pot varia foarte mult, abordand atat teme cu caracter erotic, cat si teme despre hobby-uri, muzica, filme, carti, etc. Ceea ce este cel mai important este ca modelul are posibilitatea de a selecta interlocutorii si implicit de a conduce conversatia spre tema dorita.

Clientii platesc pentru fiecare minut de conversatie cu modelele. Conversatiile dintre un client si un model sunt private, nimeni nu poate invada intimitatea discutiei.

Modelul poate alege linistit tema discutiei, adult sau non-adult si poate aborda orice atitudine doreste in fata camerei video.

Asadar este important sa intelegem tot ce implica si ce inseamna videochat-ul pentru a putea avea o imagine de ansamblu asupra acestui job si nu sa punem o „eticheta” acestor fete.

Acest job are aceleasi implicatii ca orice alt job pe care il facem fiecare dintre noi. Ne trezim de dimineata, ne imbracam si plecam spre locul de munca. Diferenta consta in faptul ca odata ajuns la locul de munca, „modelele” isi incep un „rol” si este oarecum asemanator cu meseria de actrita de teatru, care este nevoita sa isi intre in rol ca sa poata juca piesa de teatru care ii este repartizata. Din acest moment incepe „jocul mastilor” (modelele incep sa joace un rol pentru fiecare client in parte in functie de cerintele fiecaruia, astfel ele vor crea o imagine a unei femei asa cum si-o doreste fiecare barbat in parte, fara ca aceasta imagine sa fie reala, ea fiind una prefabricata). De cele mai multe ori este un „rol” dificil si solicitant pentru fete.

Este foarte usor pentru cineva din exterior sa le condamne pe fetele care practica acesta meserie, insa foarte putini stiu adevaratul motiv pentru care ele apeleaza la acest job. Daca privim actiunile lor prin prisma asa ziselor norme morale sau acceptate social vom avea tendinta de a le condamna pentru ceea ce fac, insa inainte de asta haideti sa aruncam o privire la ce se intampla de fapt in culise.

Ideea de baza este urmatoarea: daca nu ar fi existat cerere, nu am mai fi putut vorbi de oferta.

Exact la fel ca in orice meserie este necesar sa existe o motivatie, o dorinta pentru a putea face in fiecare zi din viata ta acelasi lucru. Motivatia in cazul „modelelor” consta in partea financiara. In functie de cat de buna este respectiva fata, cat de bine joaca rolul respectiv, poate avea un castig financiar important si astfel motivatia ei se va intari si mai mult si va simti nevoia sa se implice din ce in ce mai mult, iar astfel va exista posibilitatea sa se creeze o fisura intre „fata model de videochat” si fata care este in societate.

Intr-un procent destul de mare, ele au familie, sot unele, chiar si copii, cu alte cuvinte au niste vieti normale asa cum de altfel avem si noi, cei care avem alte ocupatii.

Nu exista o meserie sau o profesie „perfecta”, exista doar idei preconcepute despre ce este bine si ce este rău, insa daca ne vom opri putin vom vedea ca noi facem de fapt tot ce este necesar si omeneste posibil pentru a putea supravietui.

Daca faceti parte din categoria femeilor care au ales acest job si va confruntati cu o anumita etichetare negativa din partea oamenilor, din cauza careia aveti dificultati, nu ezitati sa apelati la ajutor pentru a putea invinge dificultatile si pentru a va bucura din nou de viata! Daca nu puteti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, va asteptam pe www.gandestesanatos.ro! Inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite! Sedintele de terapie se pot tine si pe Skype sau Yahoo Messenger cu voce. Acestea dureaza 50 de minute, iar continutul lor este identic cu cel al sedintelor de la cabinet.

Inregistrati-va acum!

Mult succes!

Psiholog Andreea Neacsu

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro