Suporterul tău numărul 1 în procesul de schimbare

Inceputul de an este marcat pentru multi dintre noi de entuziasmul deciziilor  noi.

Anul acesta as vrea sa iti propun sa adaugi un ingredient important in planul tau de schimbare si dezvoltare personala: aprecierea de sine.

Adesea clientii imi spun despre schimbari pe care doresc sa le faca: sa renunte la fumat, sa slabeasca, sa actioneze diferit. Dar punctul din care pornesc este unul de dispret, resentiment, chiar ura fata de propria persoana.

Impresia lor este adesea ca astfel se vor motiva pentru schimbare și poate într-o mica masura au dreptate. Dar daca doresti sa incepi si sa sustii un proces de schimbare, mai importanta decat autocritica, este aprecierea de sine.

In realitate, atunci cand tinem la cineva, cand apreciem pe cineva, suntem mai dispuși sa facem tot ce putem ca sa sustinem acea persoana. Acest fapt este valabil si pentru noi insine.

Iata cativa pasi pe care ii poti face catre o relatie mai armonioasa cu tine însuți, si care iti vor aduce rezultate mai bune în demersul de a te schimba:

– Recunoaste-ti calitatile. Ca fiecare persoana, pe langa defecte, ai si o serie importanta de calitati. Adesea noi uitam de existenta acestora si ne concentram numai pe ce nu ne place la noi. Exploreaza-ti calitatile si apreciaza-te pentru ele.

– Vorbeste-ti frumos sau cel putin respectuos. Adesea dialogul nostru interior este dur si plin de etichete negative. Nu ne-am adresa niciodata unei persoane la care tinem in termenii in care ne vorbim noua insine.  Incearca sa iti vorbesti precum ai vorbi unui prieten – atat in momentele de reusita, cat si in cele de insucces. Atunci ai cea mai mare nevoie de incurajare.

– Accepta-ti greselile si iarta-te. Ti se intampla sa ii ierti pe cei din jur, dar pe tine sa te pedepsesti zile, poate luni la rand pentru o oarecare greseala? Oare de ce altii merita iertare, dar tu nu? Fiecare om greseste. Iar tu esti un om ca noi toti. Da-ti dreptul de a gresi si acorda-ti iertare, asa cum faci cu cei din jur.

– Cunoaste-ti limitele, respecta-le si cere celorlalti sa le repecte. Acest pas poate fi dificil, dar putin cate putin incerca sa spui “nu” in situatiile care iti depasesc limitele, se refuzi sarcini pe care nu iti doresti sau nu poti sa le faci fara sa te nedreptatesti pe tine, sa iesi din situatiile sau relatiile care iti fac rau.

Schimbarea este un proces greu, dar plin de satisfactii, in final. Ai nevoie de sustinerea ta mai mult decat de a oricui altcuiva, deoarece numai tu decizi in privinta actiunilor tale. Iarta-ti ezitarile sau erorile, felicita-te pentru pasii mai mici sau mai mari pe care ii faci, incurajeaza-te sa mergi inainte.  Fii cel mai mare suporter al tau pe acest drum.

Iar daca in acest demers ai nevoie de ajutor psihologic, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Poti face o programare la unul din numerele de telefon pe care le gasesti la sectiunea de Contact de pe site.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Sandra Voicu

0729.007.831

sandra.voicu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro