Tensiunea ca motivator

Multe dintre evenimentele de viață prin care trecem (ex., să te căsătorești, să ai un copil, să mergi în vacanță, să te înscrii la o facultate, să-ți schimbi jobul, să-ți începi propria afacere, să planifici o aniversare), oricât de mici sau de monumentale ar putea părea, sunt exemple de factori de stres. Deși stresul are de obicei o conotație negativă, puțini oameni vor să evite acest tip de stres. Și totuși, mult prea adesea, stresul este privit ca o amenințare nedorită la adresa sănătății noastre mentale și fizice.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul împotriva Stresului al Asociației Psihologice Americane (2013), 77% dintre persoanele investigate trăiesc în mod regulat simptome fizice cauzate de stres, 73% au recunoscut că au simptome psihologice provocate de stres și 48% credeau că stresul avea un impact negativ asupra vieții lor. În acest tip de studii, se presupune că stresul ne influențează negativ, nu că ne stimulează să ducem o viață mai fericită și mai vibrantă.

Orice tip de consiliere ar căuta persoanele care vin la terapie, fie că este împotriva depresiei, a anxietății sau pentru problemele de relație, subiectul stresului se împletește foarte mult cu problemele lor și felul în care să-și gestioneze stresul devine un punct de interes al tratamentului. O idee importantă pe care se pune accent este aceea de a învăța să folosim stresul ca să ne motiveze și nu să ne tragă înapoi.

Tensiunea poate deveni un avertisment și o motivație de a crea o viață mai bună. Terapeuții sunt în poziția de a putea să-i ajute pe clienți să își îmbrățișeze stresul ca fiind dezirabil și a-i face să-l vadă ca pe o parte a unei vieți complete. Aceștia pot învăța că stresul poate fi și pozitiv, ceva care să fie mai curând căutat decât evitat. Atunci când invităm în viața noastră cantitatea potrivită de tensiune și incitare, aceasta devine mai interesantă și mai plină de împlinire.

Pionierul stresului, Hans Selye, sublinia că stresul este pur și simplu. Deși adesea vedem stresul ca venind din afară, o mare parte a stresului nostru este rezultatul a ceea ce se întâmplă în mintea noastră. Acesta rezultă în mare parte din percepțiile noastre cu privire la evenimentele exterioare, nu de la evenimentele în sine. Așadar, cum stresul este o treabă dinăuntru, educarea oamenilor cu privire la această chestiune le va oferi mai mult control asupra stresului din viața lor. Faptul de a le arăta acestora cum poate fi pozitiv stresul este o adevărată revelație și este foarte util pentru a-i încuraja să caute și să profite de stresul din viețile lor. Din moment ce majoritatea consideră stresul în cel mai bun caz ca pe o provocare, cunoștințele despre felul în care stresul poate fi pozitiv sunt ca o eliberare bine-venită, mai ales atunci când oamenii sunt copleșiți de muncă și de solicitările vieții și nu văd nicio soluție la îndemână.

Acum că am explicat cât de acceptabil poate fi stresul și înțelegem că poate fi un motivator pozitiv, voi face o trecere în revistă a unor instrumente/strategii care să ne ajute și mai mult să îmbrățișăm stresul din viețile noastre.

  1. Cântărirea plusurilor și a minusurilor;
  2. Identificarea trăsăturilor managerilor de stres și ale purtătorilor de stres;
  3. Cei trei factori ai lui Kobasa ai Personalității rezistente la stres (angajament, control și provocare);
  4. Folosirea metaforelor pentru a gestiona stresul în mod eficace;
  5. Reziliența față de stres prin practica acceptării și a stării de mindfulness;
  6. Jurnale de dezvoltare de abilități și fișe pentru reziliența față de stres;
  7. Alcătuirea unei truse împotriva stresului (ex., minge antistres, cartonașe cu benzi desenate).

Ca o concluzie, este important de reținut că stresul nu este nici bun, nici rău, ci este pur și simplu. Percepțiile noastre determină ce ne stresează.

Dacă aveți nevoie de sprijin în a înțelege și a învăța cum anume să vă gestionați stresul, vă așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizați o programare.

NOU! Accesați gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Dacă doriți și interacțiune cu un psiholog vă puteți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu

0746 211 896

ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro