Tranziția de la liceu la facultate

Poate înainte de a începe primul tău an de facultate ai gânduri de genul: Dacă nu o să mă descurc? Dacă nu o să îmi fac prieteni? Dacă nu o să îmi placă facultatea pe care am ales-o? Dacă nu o să fac față sesiunilor?

Trecerea de la liceu la facultate este o schimbare majoră, mai ales dacă implică mutarea într-un alt oraș. Ai trecut deja prin câteva provocări care te pot influența: alegerea unei facultăți potrivite pentru tine, un examen de admitere sau un proces de selecție, găsirea unei noi locuințe.

Plecarea de acasă implică ieșirea din zona de confort, distanțarea de părinți, de prieteni, de locurile pe care le știai și în care te simțeai bine. Venirea la facultate într-un alt oraș presupune adaptarea la un mediu nou, la locuri noi, la asumarea altor responsabilități, la interacționarea cu mulți oameni necunoscuți, la adoptarea unui stil nou de viață.

Provocări legate de facultate

O diferență semnificativă este cea legată de sistemul academic în sine și de noile cerințe în acest mediu. Modul de desfășurare a cursurilor este diferit, acestea se țin în amfiteatru cu un număr mai mare de studențicomparativ cu orele pe care le aveai în liceu. Proiectele și sarcinile sunt mai complexe și pe perioade mai lungi de timp. Modalitatea de evaluare presupune o sesiune în care susții toate examenele și care implica investiție de efort și energie. Așteptările profesorilor, modul în care acestea sunt exprimate diferă și relația cu ei poate fi diferită comparativ cu cea din liceu cu care ești obișnuit.

Provocări la nivel social

Despărțirea de cercul social pe care îl ai acasă și interacțiunea cu oameni noi poate fi dificilă. Este nevoie să te adaptezi la un nou mediu, cu persoane care poate au credințe diferite și experiențe variate și să decizi în ce fel de activități extracurriculare și sociale vrei să te implici. Uneori poate exista și riscul de te lasă prins de dorințele unui nou grup, de a fi presat social în a experimenta diferite lucruri noi sau de a recurge la comportamente de risc cum sunt consumul de alcool, fumatul, drogurile.

Provocări la nivel emoțional

Dorul de casă, separarea de părinți și de prieteni poate fi ceva ce resimți constant. Este un moment în care îți sunt puse la încercare abilitățile de adaptare, cele de management al timpului și de integrare la nivel social. Este de asemenea o perioadă în care să îți dezvolți independența și să devii mai responsabil având mai puțină supervizare din partea adulților.

Este firesc si normal ca în acest context să ai anumite îngrijorări pentru că ele te ajută să te mobilizezi pentru a face față cât mai bine acestei schimbări. Însă atunci când aceste îngrijorări sunt foarte intense și durează o perioadă mai lungă de timp, ele îți afectează comportamentul și nu te mai ajută să te adaptezi.

Este important să ții minte că este o perioadă de tranziție și ca este doar o etapă din viața ta. Dacă vezi însă că îți este dificil să te adaptezi, să îți faci prieteni noi, să ții pasul cu noul ritm din mediul academic, este momentul să cauți ajutor specializat.

Dacă nu poți ajunge la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca, te așteptăm pe www.gandestesanatos.ro! – Înscrierea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite și ele te pot ajuta să înțelegi de ce apar aceste dificultăți și vei învața împreună cu psihoterapeutul tău cum să le faci față cat mai bine și să reușești să te bucuri de relațiile tale cat mai mult!

Gasesti mai multe detalii dand click aici: Psihoterapie online

Psiholog Roxana Petruș

www.psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro