-
Frica de moarte – cum o depăşim?
De-a lungul timpului, o sumedenie de gânditori de seamă au emis judecăţi de valoare cu privire la moarte, subliniind toţi, într-o măsură mai mică sau mai mare, interdependenţa viaţă-moarte. În ciuda faptului că moartea este inevitabilă, foarte multe persoane au dezvoltat o fobie faţă de aceasta. Adesea, mari filozofi precum Lucreţiu au încercat să aducă…
-
Derealizarea și depersonalizarea
Ai avut vreodată sentimentul de irealitate, de detașare de propria persoană sau de mediul înconjurător? Te-ai simțit ca un observator exterior al propriilor gânduri, sentimente, senzații sau a ceea ce se întâmplă în jurul tău? Ai avut impresia că totul este ca într-un vis, parcă ireal și difuz? Dacă aceste experiențe îți sunt familiare, cel…
-
Cum trecem peste momentele care par de netrecut?
Mi s-a intamplat de mai multe ori in ultima perioada sa discut despre momentele in care ajungem la capatul puterilor, in care ne gandim ca greul nu se va mai termina, ca nu mai putem duce si nici nu vedem sensul sau “lumina de la capatul tunelului” astfel incat sa continuam lupta. Fie ca este…
-
Anxietatea faţă de sănătate
Anxietatea faţă de sănătate este o experienţă omniprezentă care apare atunci când percepem senzaţiile sau schimbările din corpul nostru ca fiind periculoase sau chiar indicative ale unei boli grave. Chiar dacă, în moderaţie, îngrijorările legate de sănătate pot fi adaptative, ajutându-ne să facem demersurile necesare menţinerii unei sănătăţi optime, anxietatea legată de sănătate poate conduce…
-
Ridicarea din umbra traumei – Creșterea post-traumatică
Trauma poate fi descrisă ca un coșmar trăit cu ochii deschiși, care te paralizează și te face să te simți ca un prizonier al unei realități alternative înspăimântătoare din care nu te poți sustrage. În ciuda faptului că trauma se resimte în primă instanță ca un coșmar trăit în stare de veghe, în unele cazuri,…
-
Cum putem evita sa cadem in capcana procrastinarii?
Procrastinarea este una dintre capcanele in care multi dintre noi cadem. Dar ce inseamna asta? Procrastinarea este un comportament de amanare a actiunilor si a sarcinilor, folosit adesea ca un mecanism de gestionare a unor emotii neplacute asociate cu acele sarcini sau actiuni, precum anxietatea sau vinovatia. Este procrastinarea acelasi lucru cu lenea? Procrastinarea este…
-
Cum să fii alături de tine în călătoria vieții
Dacă ar fi să pleci într-o călătorie cu cineva pentru o perioadă foarte lungă de timp, cum ți-ai dori să fie acea relație? Cât de importantă ar fi pentru tine? Ce ai fi dispus/ă să faci pentru acea relație? Cât de mult ai investi în ea? Călătoria vieții, cea în care ne aflăm cu toții,…