-
Mituri comune despre singurătate
Atunci când oamenii sunt deprimați, simt adesea că nu au nimic de oferit și că se pot izola. Izolarea în casă, rumegarea gândurilor, frământările despre cât de rău e totul și senzația de a fi captiv/-ă și singur/-ă sunt experiențe tipice pentru atât de multe persoane depresive. De fapt, singurătatea poate menține starea de depresie,…
-
Există speranță după recădere
Dacă te afli într-un proces de dezvoltare personală sau terapie, cel mai probabil ai experimentat un moment în care ai realunecat în comportamentele sau în modalitățile de gândire pe care ți-ai propus să le schimbi, nereușind să aplici ce ai exersat săptămâni sau luni la rând. Aceasta este o recădere și este însoțită cel mai adesea…
-
Cum să ținem cont de nevoile celorlalți
Într-unul din articolele trecute vorbeam despre cum să ne identificăm mai bine nevoile astfel încât să ne crească șansele pentru a ni le satisface. Mi-am propus atunci să scriu un articol și despre cum să ținem cont mai bine de nevoile altora. În relațiile pe care le avem, raportul dintre cât de mult se respectă…
-
Ce este psihoterapia și cum funcționează?
“Psihoterapia e ca o repetiție pentru viață.” Dacă auzi un zgomot ciudat când îți conduci mașina și nu îl poți identifica, cel mai probabil vei duce mașina la un mecanic. De ce? Pentru ca el va ști ce se întâmplă dar și cum să rezolve posibila problemă. De ce ai proceda diferit când vine vorba…
-
Fantasma perfecţionismului – cu ce o putem înlocui?
‘Atunci când perfecţionismul este o prioritate, nu există loc de pace.’ (Christian Bosse) Paradoxul perfecţionismului şi ceea ce îl face atât de toxic este faptul că în timp ce persoanele aflate în strânsoarea lui îşi doresc succesul, concentrarea lor se revarsă asupra evitării greşelii, ducând la o orientare asupra aspectelor negative ale vieţii. Astfel, devine…
-
It’s not me, it’s you! – Proiecția psihologică.
Cu siguranță ți s-a întâmplat să întâlnești o persoană care să îți displacă din prima, fără a înțelege neaparat de ce. Poate nu ți-a plăcut atitudinea sa, modul în care vorbea sau anumite detalii legate de aspect. Oricum ar fi, tot ceea ce știi este că nu îți place ceva la cealaltă persoană. Dar dacă…
-
Noi nu suntem gândurile noastre. De ce este important să ne observăm gândurile.
De multe ori viața noastră mentală este mult mai dinamică decât putem noi să ne dăm seama. În fiecare zi o mulțime de gânduri tranzitează mintea noastră. Unii suntem mai conștienți de prezența lor, iar alții mai puțin conștienți, însă acest lucru nu face ca gândurile să apară cu o frecvență mai redusă, ci mai…