-
Conexiunea cu natura – influenţe asupra bunăstării noastre
De la o simplă plimbare în parc până la o zi petrecută în sălbăticie, pe munte, natura s-a dovedit în rânduri repetate un aliat de încredere în încercările noastre de a avea un stil de viaţă sănătos, sau chiar în lupta împotriva unor tulburări emoţionale precum anxietatea şi depresia. Lista beneficiilor nu se opreşte aici;…
-
Intoleranța la incertitudine
Viața este plină de incertitudine. Nimic nu face mai evidentă această realitate decât pandemia cu care ne confruntăm. Dar chiar și în absența pandemiei, incertitudinea rămâne o parte inevitabilă a vieții deoarece nu avem cum să prezicem și să controlăm viitorul. Putem controla doar ce facem noi în prezent, și putem cunoaște doar atât cât…
-
Cum facem diferența între tristețea funcțională și cea disfuncțională
Atunci când vorbim despre depresie știm că fiecare persoană în parte o experimentează în felul ei. Aceasta poate să interfereze cu activitățile noastre de zi cu zi generând o productivitate mai scăzută sau chiar poate să influențeze relațiile interpersonale. Unul dintre criteriile principale de identificare a depresiei este tristețea, însă cu toții avem perioade în…
-
Mituri comune despre singurătate
Atunci când oamenii sunt deprimați, simt adesea că nu au nimic de oferit și că se pot izola. Izolarea în casă, rumegarea gândurilor, frământările despre cât de rău e totul și senzația de a fi captiv/-ă și singur/-ă sunt experiențe tipice pentru atât de multe persoane depresive. De fapt, singurătatea poate menține starea de depresie,…
-
Există speranță după recădere
Dacă te afli într-un proces de dezvoltare personală sau terapie, cel mai probabil ai experimentat un moment în care ai realunecat în comportamentele sau în modalitățile de gândire pe care ți-ai propus să le schimbi, nereușind să aplici ce ai exersat săptămâni sau luni la rând. Aceasta este o recădere și este însoțită cel mai adesea…
-
Cum să ținem cont de nevoile celorlalți
Într-unul din articolele trecute vorbeam despre cum să ne identificăm mai bine nevoile astfel încât să ne crească șansele pentru a ni le satisface. Mi-am propus atunci să scriu un articol și despre cum să ținem cont mai bine de nevoile altora. În relațiile pe care le avem, raportul dintre cât de mult se respectă…
-
Ce este psihoterapia și cum funcționează?
“Psihoterapia e ca o repetiție pentru viață.” Dacă auzi un zgomot ciudat când îți conduci mașina și nu îl poți identifica, cel mai probabil vei duce mașina la un mecanic. De ce? Pentru ca el va ști ce se întâmplă dar și cum să rezolve posibila problemă. De ce ai proceda diferit când vine vorba…