-
It’s not me, it’s you! – Proiecția psihologică.
Cu siguranță ți s-a întâmplat să întâlnești o persoană care să îți displacă din prima, fără a înțelege neaparat de ce. Poate nu ți-a plăcut atitudinea sa, modul în care vorbea sau anumite detalii legate de aspect. Oricum ar fi, tot ceea ce știi este că nu îți place ceva la cealaltă persoană. Dar dacă…
-
Noi nu suntem gândurile noastre. De ce este important să ne observăm gândurile.
De multe ori viața noastră mentală este mult mai dinamică decât putem noi să ne dăm seama. În fiecare zi o mulțime de gânduri tranzitează mintea noastră. Unii suntem mai conștienți de prezența lor, iar alții mai puțin conștienți, însă acest lucru nu face ca gândurile să apară cu o frecvență mai redusă, ci mai…
-
Tirania factorului ‚trebuie’
Fără să vrea, mulți oameni adoptă și utilizează tot felul de convingeri nesănătoase/iraționale principale și specifice care le provoacă neliniște. Cea mai importantă cale irațională este cea a lui trebuie sau urmarea statornică a ceea ce Karen Horney a numit ,,tirania factorului trebuie”. Urmând pista lui Horney se ajunge la următorul concept în REBT (Terapia rațional-emotivă și…
-
Importanța dezvoltării emoțiilor pozitive
Mulți dintre noi ne concentrăm să scăpăm de stările și emoțiile noastre negative și facem din asta un țel. Ceea ce e perfect de înțeles mai ales atunci când aceste stări sunt intense și foarte chinuitoare. Însă, doar reducerea emoțiilor negative nu duce automat la creșterea emoțiilor pozitive. De aceea e important ca în paralel,…
-
Cum putem ajuta pe cineva drag să facă faţă dificultăţilor emoţionale?
Nu este un lucru necunoscut acela că în prezent prevalenţa tulburărilor emoţionale este foarte ridicată, contextul actual favorizând apariţia şi menţinerea acestora. Fie că suntem noi cei afectaţi, fie că este afectată o persoană dragă, calitatea vieţii noastre este afectată. În cazul în care o persoană apropiată nouă suferă, provocarea este reală. De ce anume…
-
Detașarea de gânduri
Cu toții cunoaștem acele momente în care zgomotul din mintea noastră este atât de puternic, încât ne-am dori să existe un buton de shut down care să dezactiveze gândurile și să facă liniște. Fie că este vorba despre îngrijorări, ruminații, asumpții pe care le facem sau doar vocea aceea omniprezentă care îți spune că nu…
-
Cum să învingem îngrijorarea nesănătoasă?
Tot mai mulți oameni experimentează îngrijorări diverse și pentru tot mai mulți, îngrijorarea devine o a doua natură. Ani de zile, persoanele suferind de îngrijorare cronică au trebuit să sufere fără nicio speranță semnificativă de a se face bine. Ocazional, căutau ajutor în medicamente anxiolitice sau antidepresive, care ajută la reducerea anumitor neplăceri. Din fericire…