• De ce ‘nu’?


  • Cum ne afecteaza gandurile irationale legate de control

    Cum ne afecteaza gandurile irationale legate de control

    Una din nevoile cele mai inradacinate pe care le avem ca oameni este nevoia de control. Din punct de vedere evolutionist, daca controlam mediul in care suntem, avem mai mari sanse de supravietuire. Asadar, faptul ca controlam sau credem ca controlam ceea ce se intampla ne poate oferi stabilitate, siguranta si echilibru emotional. Insa de-a…


  • Ce sunt capcanele mentale și cum le putem schimba?

    Ce sunt capcanele mentale și cum le putem schimba?

    Adeseori, facem anumite comportamente sau alegeri în mod repetat, deși situațiile ne-au dovedit că ne provoacă suferință, fără a schimba ceva în timp. Cum se numesc aceste tipare, de unde vin ele și cum le putem modifica? Numim aceste tipare capcane mentale (lifetraps). O capcană mentală este un tipar care începe în copilărie și are…


  • Asteptari vs realitate

    Asteptari vs realitate

    Ni s-a intamplat tuturor sa asteptam cu nerabdare un eveniment, sa ne imaginam pas cu pas cum vom savura fiecare clipa, sa visam cu ochii deschisi la un anumit moment… ca apoi sa fim treziti din visare de o realitate nesatisfacatioare. Fiecare dintre noi formulam asteptari in legatra cu viata noastra, cu oamenii care ne…


  • Cum ne cream realitatile interpersonale

    Cum ne cream realitatile interpersonale

    Daca in trecut mintea umana era perceputa ca un sistem pasiv care stocheaza informatii din mediu si reproduce o “copie” fidela a realitatii, in prezent tot mai multe teorii cad de acord asupra faptului ca mintea creeaza propria realitate, dand un inteles, un sens propriu a ceea ce se intampla in mediul extern. Aceasta abordare…


  • Gândurile obsesive: ce să (nu) facem cu ele

    Gândurile obsesive: ce să (nu) facem cu ele

    Când se vorbește despre sănătate mentală și problemele cu care se confruntă lumea, marea majoritate se gândește la depresie și, mai nou, la anxietate sau atacuri de panică. Dar destul de puțină lume este familiarizată cu conceptul de gânduri obsesive. Media nu ajută nici ea prea mult, și portretizează tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) ca fiind o…


  • Toleranța înaltă la frustrare

    Toleranța înaltă la frustrare

    Din păcate, nu puțini sunt cei care se confruntă cu toleranță scăzută la frustrare. Toleranța scăzută la frustrare este implicată în autoperturbare. În multe feluri, aceasta este condiția umană: nenumărați oameni se complac uneori în plăceri dăunătoare, procrastinează îndeplinirea unor sarcini de valoare, se plâng în legătură cu dificultățile cu care se confruntă, acționează pripit…