-
Prietenia într-o relație
Este binecunoscut faptul ca orice cuplu se confruntă cu dificultăți și probleme. Dar oare cum reușesc unele căsnicii să facă față cu succes acestora? Nici macar relațiile fericite nu sunt intotdeauna perfecte. Persoane care spun că sunt foarte mulțumite una de cealaltă au diferențe de temperament, de interese și de valori familiale. Conflictele există și…
-
Neutralizarea ca strategie ineficientă în controlul obsesiilor
Nu de puține ori, în cazul persoanelor care se confruntă cu diverse obsesii, apar confuzii privind strategiile la care multe dintre acestea apelează în încercarea de a scăpa de ele și care nu sunt deloc cele eficiente. Tocmai din acest motiv, am decis să scriu acest articol pentru a aduce câteva clarificări. Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC)…
-
Despre controlul gandurilor… sau cum sa imblanzesti oceanul
Fiecare am experimentat la un moment dat in viata anumite ganduri – amintiri, imagini, reprezentari care ne-au dat o senzatie profund neplacuta. Acestea te fac – in mod involuntar – sa te incordezi, sa iti intorci capul intr-o parte, aproape ca si cum ti-ai feri privirea sau ca si cum ai trai acel eveniment chiar…
-
Cum sa ne pregatim pentru cearta
Pentru majoritatea dintre noi, experienta conflictului este una dureroasa, neplacuta sau frustranta. In fata acestei experiente, putem sa devenim defensivi si sa ne inchidem in noi sau sa ne infuriem si sa atacam, comportamente care ne indeparteaza si mai mult de persoana cu care interactionam. Fie ca avem conflicte cu partenerul, un prieten, un parinte…
-
Cum sa ‘nu’
-
Disconfortul constructiv
Majoritatea dintre noi ne confruntam destul de des cu lucruri care pot genera frustrare, disconfort. Fie ca este vorba de a tine o dieta sau de a simti unele emotii negative cand avem un conflict, disconfortul este prezent in vietile noastre de zi cu zi si este imposibil sa il evitam. Chiar daca trairea disconfortului…
-
Poți să faci față furiei fără să te înfurii?
Am decis să scriu acest articol despre furie, deoarece deși aceasta poate fi una dintre cele mai distructive emoții, rămâne totodată emoția în privința căreia oamenii par a fi cei mai confuzi și asupra căreia aleg să lucreze cel mai puțin. Acestă concluzie apare ca fiind unul dintre marile paradoxuri ale psihoterapiei. Mi se întâmplă…