-
Cum sa avem rezolutii de succes
-
Reflectii la sfarsit de an
In aceasta perioada, majoritatea dintre noi priveste cu speranta si optimism anul care vine si isi face planuri, promisiuni, „rezolutii”, sperand sa isi schimbe anumite comportamente si sa isi formeze noi obiceiuri sanatoase. Dar pana sa ne gandim la viitor si la anul care urmeaza, o practica sanatoasa este sa reflectam la anul care a…
-
Psihoeducația ca tehnică de control a panicii
În prezent, un procent tot mai mare de persoane se confruntă cu atacuri de panică. Estimările sugerează faptul că unul din trei oameni se va confrunta cu un atac de panică la un moment dat în viață. Atacurile de panică reprezintă una dintre cele mai frecvente nemulțumiri asociate anxietății în toate culturile. Pentru cei care…
-
Craciun… fericit?
Luna decembrie, pe cat de frumoasa si vesela pare a fi, vine pentru multi dintre noi si cu o serie de provocari. Luminitele colorate care ne inconjoara, colindele voioase pe care le auzim la fiecare pas, pozele prietenilor din vacante, filmele cu final cum nu s-ar putea mai bun, toate acestea creaza un miraj ce…
-
Ruminatia. Cum ne oprim gandurile?
Ti se intampla sa te gandesti constant sau obsesiv la anumite situatii negative prin care ai trecut sau prin care ai putea trece? Aceasta este ruminatia. Ea apare atunci cand mintea noastra desface firul intr-o mie de bucati si se supra-concentreaza pe un scenariu negativ. De multe ori atunci cand folosim aceasta strategie ne putem…
-
Importanța rutinelor și a obiceiurilor
Fiecăruia dintre noi i se poate întâmpla să treacă prin momente de disconfort emoțional. Desigur, dacă starea se accentuează, este foarte important să solicităm ajutor de specialitate pentru a ne vindeca. Tratarea diverselor probleme emoționale este esențială, dar și mai important este modul în care le putem preveni prin atenția și importanța acordată rutinelor și…
-
O zi proasta? Intoarce foaia!
Stii momentul acela in care, dupa o suma de evenimente neplacute sau stari inconfortabile, esti gata sa capitulezi si intr-un gest de predare, sa faci „declaratia oficiala” catre tine insuti spunandu-ti: „este o zi proasta!”? Aceasta concluzie este ceea ce psihoterapia cognitiv-comportamentala numeste „evaluare globala” – faci o evaluare a intregii zile pe baza a…