-
Rationamentul emotional si modalitati de a-l corecta
Una din cauzele principale ale anxietatii si depresiei este perspectiva negativa, irationala prin care filtram realitatea. Doi dintre pionierii terapiei cognitiv-comportamentale, Aaron T. Beck si David Burns au numit aceste perspective distorsiuni cognitive si au observat ca prin corectarea lor, emotiile negative puternice pot sa scada semnificativ in intensitate astfel incat sa traim emotii negative…
-
Înfruntă evitarea
Cei mai mulți dintre noi încercăm să ne ferim de lucrurile de care ne temem. Însă, în cazul persoanelor care se confruntă cu anxietate, evitarea situațiilor/locurilor/persoanelor de care le este frică, devine principalul mecanism prin care ei încearcă să facă față provocărilor. Voi oferi câteva recomandări susținute de studiile de specialitate, referitoare la felul în…
-
Sa vorbim despre psihoigiena
„Psiho… ce?” Da, exact – despre igiena psihicului. Fiecare dintre noi avem un ritual de igiena corporala pe care il urmam zilnic, de mai multe ori chiar: facem dus, ne spalam pe dinti, ne aranjam parul, avem grija de fata etc. Daca, din anumite motive, unul dintre pasi este omis, resimtim acest fapt ca fiind…
-
Cum gestionam autocritica
Modul in care vorbesti cu tine poate fi un instrument extrem de util sau un obstacol major in mentinerea echilibrului tau emotional si in viata ta in general. Predictiile negative, autoevaluarea negativa globala si felul in care comunici cu tine te poate duce la emotii intense disfuctionale, la comportamente dezadaptative si iti poate afecta sanatatea…
-
Cum reactionam la critica?
Multi dintre cei care citesc acest articol se confrunta probabil cu momente cand le este greu sa accepte un feedback negativ sau o critica si dupa ce o primesc, se simt cateva zile tristi, suparati sau se framanta in legatura cu asta. In schimb, pentru o parte din ei, o critica are un asa mare…
-
Gândirea catastrofică despre viitor
Una dintre problemele frecvente pe care le observ la clienții cu care lucrez este reprezentată de tendința de a catastrofa cu destul de multă ușurință lucruri/situații/evenimente care ar putea avea loc în viitor. Problema acestui stil de gândire este că nu-ți permite să vezi și să cauți soluții la dificultățile care pot apărea sau să…
-
Gandurile unui autosabotor
‘Buna! Ma numesc Miana si practic autosabotarea! Imi amintesc prima data cand am constientizat fenomenul. Aveam cam 22 de ani si mi-am propus sa slabesc vreo cinci kilograme din cauza ca imi zisese fostul ca nu eram destul de slaba. A urmat o perioada lunga de zile de dieta draconica alternate cu nopti in care…