-
Îngrijorează-te eficient
În vreme ce unele îngrijorări sunt productive (de exemplu, înainte să pornești într-o călătorie lungă este util să te gândești că e bine să ai la tine o hartă și rezervorul plin) și ne ajută să rezolvăm probleme, ducând la o acțiune pe care o putem face chiar acum, îngrijorările neproductive generează o mulțime de…
-
Îmi ofer un an mai bun!
Momentul trecerii dintre ani este unul încărcat emoțional pentru cei mai mulți dintre noi. Evaluăm anul care a trecut și privim cu o oarecare emoție către anul care urmează. Cu siguranță și tu îți dorești ca anul următor să fie unul mai bun. Dar anul nu devine mai bun doar pentru că noi ne dorim…
-
Gestionarea anxietății în relații: un ghid pentru sprijin și comunicare
Anxietatea poate avea un impact semnificativ nu numai asupra persoanei care se confruntă cu aceasta, ci și asupra celor apropiați. În acest articol, vom explora efectele anxietății asupra relațiilor, vom oferi îndrumări pentru sprijinirea unei persoane dragi cu anxietate și vom împărtăși strategii de comunicare eficiente pentru ambii parteneri. Persoanele cu anxietate pot avea dificultăți…
-
Conectarea cu ceilalți – rol protectiv asupra sănătății psihice, fizice și longevității
De ce avem nevoie pentru a fi fericiți? Deși răspunsul la această întrebare este unul complex și variază de la persoană la persoană, este de la sine înțeles că aspecte precum sănătatea psihică și fizică, precum și situația financiară și materială afectează măsura în care suntem satisfăcuți în viață. Deși aceste aspecte sunt foarte importante…
-
Cum să creezi și să întreții obiceiurile bune
Obiceiurile reprezintă piatra de temelie a vieții noastre. Ele definesc cine suntem și ce realizăm. În căutarea unui stil de viață mai sănătos, mai productiv sau mai împlinit, ne propunem deseori să implementăm obiceiuri noi în rutina noastră zilnică. Cu toate acestea, schimbarea este adesea dificilă și de multe ori abandonăm inițiativele înainte să avem…
-
„Vreau să fac multe în viață, dar nu acum” – Sindromul vieții amânate
Fiecare dintre noi are ambiții, dorințe, obiective, viziuni despre cum am vrea să arate viața noastră. Ne imaginăm un viitor mai luminos în care ceea ce ne oprește în prezent să ne trăim viața așa cum ne-am dori se înlătură și devenim liberi să ne urmăm visele. Am vrea să facem foarte multe lucruri, dar…
-
Emoții funcționale și disfuncționale
Emoțiile sunt aspecte fundamentale ale experienței umane, jucând un rol esențial în navigarea noastră prin lumea complexă în care trăim. În psihologie, emoțiile se împart în două categorii principale: funcționale și disfuncționale. Această distincție arată importanța gestionării și înțelegerii adecvate a emoțiilor: ne conduc sau nu spre sănătate mentală și bunăstarea generală. Emoțiile funcționale sunt…