• Insomnia în depresie și anxietate

    Faptul că nu dormim suficient poate duce la o lipsă de concentrare și de energie, la o stare de iritabilitate și ne poate slăbi sistemul imunitar. Pe termen lung, dificultățile de somn pot contribui la problemele de sănătate mentală cum sunt depresia și anxietatea.Insomnia este cea mai des întâlnită problemă de somn și are un…


  • De ce nu asculta copilul?

    Pentru a reusi sa facem o diferenta in comportamentul copilului nostru este foarte important sa vedem si sa intelegem cauzele precum si factorii care mentin aceasta neascultare. Actionand asupra acestora, putem spera incet si sigur, cu multa perseverenta, ca modul de comportare al copilului nostru se va schimba din ce in ce mai mult. Un…


  • Asteptarile realiste te scapa de stresul la serviciu!

    Anxietatea pe care multe dintre aceste persoane o simt – insotita de stari de ingrijorare foarte mari atunci cand au de tinut prezentari in fata sefior, colegilor sau partenerilor, dificultati in a adormi, lipsa poftei de mancare uneori, preocupare excesiva pentru a face sarcinile perfect – se numeste in termeni psihologici anxietate de performanta. Puteti…


  • Cat costa psihoterapia sau dezvoltarea personala

    care au depasit acest numar de sedinte, chiar daca motivul nu a fost intotdeauna gravitatea problemei lor. Cum ar putea cineva sa afle de cate sedinte are nevoie? Cea mai sigura metoda ar fi o prima sedinta cu psihologul ( psihoterapeut), care, dupa ce evalueaza ce i se intampla persoanei, poate estima un numar de…


  • Efectele migrarii asupra familiilor – O abordare psihologica

    Adaptarea la o noua cultura se resimte la nivel emotional sub forma de trecere printr-o perioada de doliu, de pierdere care genereaza emotii negative, precum confuzie, neajutorare si anxietate, ceea ce poate dezvolta cel putin o stima de sine scazuta. Esecul adaptarii culturale se traduce prin incidenta crescuta a unor probleme de sanatate fizica sau…


  • Tulburarea obsesiv-compulsiva, doua viziuni: a celui care sufera si a psihoterapeutului

    Psiholog Roxana Niculescu: “Tulburarea obsesiv-compulsiva este o tulburare anxioasa, dintre cele foarte chinuitoare, care contine ganduri obsesive si comportamente compulsive. Compulsiile nu sunt prezente in toate cazurile.  De cele mai multe ori, gandurile care apar obsesiv in minte sunt bazate pe idea de a nu face rau cuiva (propriei persoane sau altora), de a nu…


  • Efectele migrarii si adaptarea copiilor – o abordare psihologica

    Dorinta parintilor pentru un trai mai bun aduce de multe ori suferinta copiilor emigranti, datorita pierderii mediului familiar si schimbarilor majore la care sunt nevoiti sa se adapteze in noua tara. Desi familia este stapul educatiei celor mici, o importanta deosebita pentru dezvoltarea acestora se regaseste si in mediul scolar sau grupul de prieteni. Cand…