-
Tulburarea de Personalitate Borderline
Ce este Tulburarea de personalitate Borderline? Tulburarea de personalitate Borderline este ilustrată printr-un „pattern pervaziv de instabilitate a relaţiilor interpersonale, a imaginii de sine, a afectelor şi o impulsivitate accentuată, care începe precoce în perioada adultă şi este prezenta într-o varietate de contexte”. (DSM-IV)Aceasta inseamna o gama larga de trairi, emotii si comportamente care sunt…
-
Un mic ghid pentru parinti
Daca un copil traieste într-un mediu în care primeste laude, va învata sa aprecieze la rândul lui. Daca un copil traieste într-un mediu de corectitudine, va învata ce este dreptatea. Daca un copil traieste într-un mediu în care i se ofera siguranta, va deveni încrezator în sine. Daca un copil traieste într-un mediu în care…
-
Distimia, o altfel de depresie
Este vorba despre distimie, o tulburare afectivă care se manifestă printr-o dispoziţie depresivă ce apare frecvent, în majoritatea zilelor şi în cea mai mare parte a zilei, timp de cel puţin doi ani. Ea debutează insidios, avansând încet şi sigur astfel că foarte curând nu mai reuşim să diferenţiem funcţionarea normală de cea perturbată. Din…
-
Enurezis
Mulţi copii suferă de aceasta tuburare. Statisticile despre enurezis indică o frecvenţă de 7% la vârsta de 5 ani scăzând până la 3% la vârsta de 10 ani (adesea apar remisiuni spontane la 7-9 ani). Există mai multe tipuri de enurezis. Diferenţiem enurezis primar (copilul nu a avut niciodată control sfincterian) şi enurezis secundar (apare…
-
Boala psihosomatică: între stres şi gândire raţională
Stresul constituie unul din factorii determinanţi şi declanşatori ai acestor boli psihosomatice, şi acest fapt a fost vădit demonstrat de-a lungul timpului. Dar, cum se face că, supuşi la acelaşi tip de stres psihic, oamenii reacţionează diferit: unii dezvoltă tulburări psihice, alţii dezvoltă tulburări şi boli psihosomatice iar alţii rămân perfect sănătoşi? Supus la stres…
-
Emotiile pozitive in psihoterapie
Asa cum stim, simpla lipsa a simptomelor suparatoare pe care vrem sa le inlaturam prin apelarea la un psihoterapeut este de cele mai multe ori considerata ca fiind un succes al terapie. Insa foarte importanta in aceasta schema a imbunatatirii calitatii vietii este si simtirea emotiilor pozitive, gasirea unui echilibru intre activitatile care ne fac…
-
Tehnica respiraţiei complete
După aprox 5 minute, începi tehnica respiraţiei complete. Aceasta include următoarele etape: 1.Inspiraţia: tragi aer uşor pe nas, timp de 5 secunde, până la umplerea cutiei toracice. Atunci când inspiri dilaţi mai întâi abdomenul, apoi cutia toracică şi la final zona claviculară (ridici uşor umerii). În timpul inspiraţiei îţi imaginezi că aerul conţine energie…