-
Depresia din spatele furiei
Cati dintre noi nu am avut momente de suparare intensa? Ati spus lucruri sau ati facut gesturi fata de partenerul de viata, parinti sau prieteni pe care ulterior le-ati regretat? Ati facut reprosuri sau ati ironizat colegii, fratii sau sefii atunci cand erati foarte suparat? Furia este o emotie foarte des intalnita si pare ca…
-
Perfectionismul, intre performanta si anxietate
Cei mai multi dintre noi au trait mare parte a vietii, sau cel putin in copilarie, sub imboldul perfectiunii. Incepand cu parintii care cereau ca lucrurile pe care le facem (de la teme pana la facutul patului) sa fie facute perfect sau cel putin aproape perfect, si ajungand in viata adulta sa ne fie ceruta…
-
Cand sa incep psihoterapia?
Foarte des aud de la oamenii din jurul meu diferite mituri legate de psihoterapie. Unul dintre ele se refera la ideea ca trebuie sa ai probleme foarte grave ca sa mergi la psiholog si ca lucrurile cu care ei se confrunta, desi poate sunt dificile, chinuitoare si le afecteaza viata semnificativ, nu sunt suficient de…
-
Comportamente care intretin anxietatea fata de boli
Pentru ca ne confruntam deseori in sedintele de psihoterapie cu persoane care se focuseaza foarte mult pe simptome si senzatii fizice, anticipand posibilitatea de a suferi de anumite boli grave, m-am gandit sa detaliez ce comportamente intretin si intensifica starea de anxietate fata de boala. Principala caracteristica a persoanelor cu anxietate fata de boala este…
-
Decatastrofeaza si scapa de anxietate!
Anxietatea este una dintre cele mai neplacute stari emotionale negative. Din ce in ce mai multe persoane se confrunta cu ea si acest lucru afecteaza foarte mult atat functionarea lor zilnica, cat si starea de bine pe termen lung a acestor persoane. Asa cum multi dintre dvs. stiti deja, manifestarile anxietatii merg de la agitatie…
-
Anxietatea si autocompasiunea
Atunci cand oamenii se confrunta cu probleme de anxietate, de foarte multe ori apare si critica indreptata inspre propria persoana. Folosim autocritica prin afirmatii precum: „ar trebui sa stiu cum sa imi controlez starile”, „sigur ceva nu este in regula cu mine si este foarte grav ce mi se intampla”, „de ce nu pot sa…
-
Efectul imbratisarilor
Ai observat ca in timpul si dupa ce imbratisezi persoanele dragi ai o stare de bine? Oare cum se explica acea stare de bine? Stiai oare ca imbratisarile si „cuibaritul” declanseaza o reactie fiziologica in corp ce poate imbunatati sanatatea? Imbratisarile sunt mai mult decat o forma de salut sau o forma de interactiune sociala.…