• Cat costa psihoterapia sau dezvoltarea personala

    care au depasit acest numar de sedinte, chiar daca motivul nu a fost intotdeauna gravitatea problemei lor. Cum ar putea cineva sa afle de cate sedinte are nevoie? Cea mai sigura metoda ar fi o prima sedinta cu psihologul ( psihoterapeut), care, dupa ce evalueaza ce i se intampla persoanei, poate estima un numar de…


  • Efectele migrarii asupra familiilor – O abordare psihologica

    Adaptarea la o noua cultura se resimte la nivel emotional sub forma de trecere printr-o perioada de doliu, de pierdere care genereaza emotii negative, precum confuzie, neajutorare si anxietate, ceea ce poate dezvolta cel putin o stima de sine scazuta. Esecul adaptarii culturale se traduce prin incidenta crescuta a unor probleme de sanatate fizica sau…


  • Tulburarea obsesiv-compulsiva, doua viziuni: a celui care sufera si a psihoterapeutului

    Psiholog Roxana Niculescu: “Tulburarea obsesiv-compulsiva este o tulburare anxioasa, dintre cele foarte chinuitoare, care contine ganduri obsesive si comportamente compulsive. Compulsiile nu sunt prezente in toate cazurile.  De cele mai multe ori, gandurile care apar obsesiv in minte sunt bazate pe idea de a nu face rau cuiva (propriei persoane sau altora), de a nu…


  • Efectele migrarii si adaptarea copiilor – o abordare psihologica

    Dorinta parintilor pentru un trai mai bun aduce de multe ori suferinta copiilor emigranti, datorita pierderii mediului familiar si schimbarilor majore la care sunt nevoiti sa se adapteze in noua tara. Desi familia este stapul educatiei celor mici, o importanta deosebita pentru dezvoltarea acestora se regaseste si in mediul scolar sau grupul de prieteni. Cand…


  • Panica, doua viziuni: a celui care sufera si a psihoterapeutului

    Din pacate gradul in care aceste stari sunt intalnite la nivelul populatiei este unul destul de ridicat, ceea ce le face sa fie traite ca fiind chinuitoare si sa afecteze destul de mult calitatea vietii. Exista o mare reticenta in a apela la un psihoterapeut atunci cand apar aceste stari, in acelasi timp existand si…


  • Depresia, doua viziuni: a celui care sufera si a psihoterapeutului

    Incet, incet am incetat sa mananc. Nu numai ca nu mai aveam pofta de mancare, dar simteam o greata permanenta, iar durerile de cap devenisera aproape zilnice. Cand n-am mai putut sa ma dau jos din pat ca sa merg la serviciu mi-am dat seama ca am o problema. Nu stiam ce sa le raspund…


  • Astenia de sezon: ce este si ce putem face?

    Care e motivul pentru acest fenomen? Explicatia este destul de simpla: asocierea pe care multe persoane o fac intre vremea urata si starea emotionala. Constient sau inconstient, asociem vremea urata cu o stare emotionala negativa si cu privarea de soare, caldura si activitatile care vin cu aceastea. Multi dintre clientii mei imi spun ca simt…