-
Tulburarea obsesiv-compulsiva, doua viziuni: a celui care sufera si a psihoterapeutului
Psiholog Roxana Niculescu: “Tulburarea obsesiv-compulsiva este o tulburare anxioasa, dintre cele foarte chinuitoare, care contine ganduri obsesive si comportamente compulsive. Compulsiile nu sunt prezente in toate cazurile. De cele mai multe ori, gandurile care apar obsesiv in minte sunt bazate pe idea de a nu face rau cuiva (propriei persoane sau altora), de a nu…
-
Efectele migrarii si adaptarea copiilor – o abordare psihologica
Dorinta parintilor pentru un trai mai bun aduce de multe ori suferinta copiilor emigranti, datorita pierderii mediului familiar si schimbarilor majore la care sunt nevoiti sa se adapteze in noua tara. Desi familia este stapul educatiei celor mici, o importanta deosebita pentru dezvoltarea acestora se regaseste si in mediul scolar sau grupul de prieteni. Cand…
-
Panica, doua viziuni: a celui care sufera si a psihoterapeutului
Din pacate gradul in care aceste stari sunt intalnite la nivelul populatiei este unul destul de ridicat, ceea ce le face sa fie traite ca fiind chinuitoare si sa afecteze destul de mult calitatea vietii. Exista o mare reticenta in a apela la un psihoterapeut atunci cand apar aceste stari, in acelasi timp existand si…
-
Depresia, doua viziuni: a celui care sufera si a psihoterapeutului
Incet, incet am incetat sa mananc. Nu numai ca nu mai aveam pofta de mancare, dar simteam o greata permanenta, iar durerile de cap devenisera aproape zilnice. Cand n-am mai putut sa ma dau jos din pat ca sa merg la serviciu mi-am dat seama ca am o problema. Nu stiam ce sa le raspund…
-
Astenia de sezon: ce este si ce putem face?
Care e motivul pentru acest fenomen? Explicatia este destul de simpla: asocierea pe care multe persoane o fac intre vremea urata si starea emotionala. Constient sau inconstient, asociem vremea urata cu o stare emotionala negativa si cu privarea de soare, caldura si activitatile care vin cu aceastea. Multi dintre clientii mei imi spun ca simt…
-
Anxietatea de separare la copii
Ei se îngrijorează în legatură cu posibilitatea de a li se intampla ceva rău sau o tragedie celor dragi, ceea ce va duce la piederea sau separarea de lungă durată față de aceștia. Acest tip de reacţii sunt considerate fireşti până în jurul vârstei de 2 ani. După această vârstă, copiii încep treptat să se…
-
Cum convingem persoanele dragi sa apeleze la ajutor, consiliere sau psihoterapie
Un psihoterapeut format in orientarea cognitiv comportamentala este cel mai in masura sa faca acest lucru. Asta pentru ca formarea si pregatirea lui ii permit sa inteleaga cat mai bine si sa explice ce se intampla in mintea si corpul persoanelor care trec prin aceste stari si le poate ajuta sa isi dezvolte abilitati si…