-
Gândirea pozitivă versus gândirea realistă
Tot mai des în ultima perioadă ne este inoculată ideea că trebuie să fim fericiţi şi să gândim pozitiv. Probabil toţi care citesc acest articol sunt familiari cu sfaturi şi păreri precum „Este suficient să gândeşti pozitiv şi lucrurile se vor întâmpla fix aşa cum vrei tu”, „Nu te mai îngrijora atât, gândeşte pozitiv!” sau…
-
Sportul si activitatile placute
Cu siguranta ca multi dintre noi au trecut in viata lor prin perioade de tristete, apatie, lipsa de energie, agitatie, neliniste si chiar demotivare. Aceste perioade prelungite pot avea efecte foarte neplacute asupra sanatatii noastre psihice, dar si asupra functionarii de zi cu zi. Observam ca dormim ceva mai prost, ca ne trezim obositi, ca…
-
6 lucruri utile inainte de a incepe psihoterapia
Inceperea psihoterapiei poate fi un pas dificil de facut in legatura cu care putem avea multe emotii intense, cum este si anxietatea de a intra in acest proces. Ar fi util sa ne gandim impreuna la cateva lucruri pe care ar fi bine sa le luati in considerare inainte de a incepe terapia si care…
-
Cum sa nu mancam excesiv de Sarbatori – sfaturi psihologice pentru pastrarea greutatii
Perioada Sarbatorilor este una dintre cele mai asteptate din an. Petrecem mai mult timp cu familia, mai mult timp cu cei dragi noua, dar si mai mult timp acasa, iar una dintre bucuriile cele mai mari in aceasta perioada sunt mancarurile absolut minunate, delicioase si variate pregatite de mame, bunici sau chiar de noi. Cu…
-
Ce este important sa stim despre vinovatie?
Ti-au trecut vreodata prin minte lucruri precum „nu trebuia sa fac ce am facut”, „celalalt sufera acum din cauza mea”, „mi-am incalcat promisiunea si nu trebuia sa fac asta”? Daca ai avut astfel de ganduri, este foarte probabil ca atunci sa fi simtit o emotie de vinovatie. Toate emotiile noastre joaca un anumit rol si…
-
Depresia din spatele furiei
Cati dintre noi nu am avut momente de suparare intensa? Ati spus lucruri sau ati facut gesturi fata de partenerul de viata, parinti sau prieteni pe care ulterior le-ati regretat? Ati facut reprosuri sau ati ironizat colegii, fratii sau sefii atunci cand erati foarte suparat? Furia este o emotie foarte des intalnita si pare ca…
-
Perfectionismul, intre performanta si anxietate
Cei mai multi dintre noi au trait mare parte a vietii, sau cel putin in copilarie, sub imboldul perfectiunii. Incepand cu parintii care cereau ca lucrurile pe care le facem (de la teme pana la facutul patului) sa fie facute perfect sau cel putin aproape perfect, si ajungand in viata adulta sa ne fie ceruta…